Roskadoznak a kajszibaracktól a egy 21 hektáros somogytúri ültetvényen. Még 2004-ben a nagyon népszerű Bergeron fajtával telepítették be ezt a területet, íze, aromája jó, külleme is esztétikus. Szépen fejlődött a gyümölcs a helyenként 300 méter magasságban található fákon, szerencsére itt nem pusztított a szüret előtt sem fagy, sem jégverés. 

A legtöbb gazdálkodó azonban nem volt ennyire szerencsés, veszteségük elérheti akár a 75 százalékot is. A szakértők azt mondják, érdemes lehet átgondolni egyes fajták további termesztését.  

A somogyi barack külföldön is kedvelt, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető exporttermékeinknek. A gyümölcstermesztésben a külkereskedelmi hiány ugyanakkor idén már meghaladja 80 milliárd eurót - hangzott el nemrég egy szakmai konferencián. A szélsőséges időjárás mellett gyakori probléma az is, hogy a korai termesztés találkozik a mediterrán importtal. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több szakmabeli szervezettel közösen javaslatot dolgozott ki, ami egyfajta biztonságot adna a gazdálkodóknak. Ez az ajánlás a termelés hatékonyságának növelésére érdekében visszaállítaná a 2000-es években megszűnt fajtakísérleteket és érinti a megfelelő termőhely kiválasztását is. 

Címkék: termőhely, fajta, barack, kajszi, jég, időjárás, fagy, Somogy, gazdaság