Kötelékben is képes repülni az a magyar fejlesztésű drón, amit nemrégiben mutattak be - mondta a védelmi innovációért felelős miniszteri biztos szerdán az M1 aktuális csatornán.

Porkoláb Imre azt mondta, hogy a sugárhajtású, 65 kilogrammos ProTAR drón, amelyet egy katapultról indítanak, képes társaival kommunikálni és együtt repülni velük.

A drón képes egy támadó repülőgép jeleit szimulálni, így a légvédelmi katonák kiképzésében jelentős szerepe lesz - tette hozzá.

"Nagyon fontos, hogy a földön zajló műveleteket úgy tudjuk támogatni, hogy egyébként a levegőt uralni tudjuk (...), éppen ezért fontos, hogy meg tudjuk védeni hazánk légterét" - fogalmazott a biztos.

fotó: MTI/Vasvári Tamás
fotó: MTI/Vasvári Tamás

Porkoláb Imre beszélt arról is, hogy a technológia fejlődésével az autonóm rendszereknek egyre kiemeltebb szerep jut: régen a harci repülőgépek maguk szimulálták a támadó felet, most viszont ezeknek a drónoknak jut ez a feladat.

Ez jelentősen csökkenti a kiképzés költségeit, és ha a szimuláció - például a kötelékrepüléssel - még élethűbbé válik, akkor felkészítés is komplexebbé, hatékonyabbá válhat - fejtette ki a miniszteri biztos.

A drón fejlesztése - amelyben a hadsereg modernizációs intézete is részt vett - több évig tartott, és a végtermék megfelel a Magyar Honvédség igényeinek és a haderőfejlesztés céljainak.

Porkoláb Imre reményei szerint a drón a nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, s valószínűleg feltűnik majd a külföldi bemutatókon, gyakorlatokon, de akár más hadseregekben is.

Kérdésre elmondta azt is, hogy a magyar hadiipart majdnem a "nulláról kellett újjáépíteni", mostanra viszont már a legnagyobb hadiipari cégek érdeklődnek a Magyarországra való településről.

Címkék: vadászrepülő, honvédség, repülőgép, kiképzés, drón, katona, gazdaság