Júniusban megkezdődik a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek árverés útján történő értékesítése. Országszerte mintegy 22 ezer hektár állami tulajdonban lévő földterület kerül kalapács alá.

Az árverésekre kialakított szabályrendszer lehetővé teszi, hogy átláthatóan, nyilvános keretek között történjen meg az állami földek értékesítése.

Az árverési eljárásban árverezőként a Földforgalmi tv. 18. § (1) bekezdés e) pontja szerinti helyben lakó, földművesnek minősülő természetes személy vehet részt, akinek az életvitelszerű lakáshasználata helye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve olyan településen van, amelynek közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságban van.

A licitáláshoz a földrészlet kikiáltási árának 10 százalékos árverési biztosítékként való megfizetése szükséges, melyet az árverezőnek – helyrajzi számonként - a hirdetményben meghatározottak szerint kell megfizetnie, legkésőbb az árverést megelőző harmadik munkanap nulla óráig.

Az elővásárlásra jogosultak az árverésen élhetnek ezen jogukkal, a helyszínen személyesen kell az elfogadó nyilatkozatot megtenniük, de nem szükséges licitálniuk, elég a licit leütése után a legmagasabb összegnek megfelelő vételi ajánlatot tenniük.

Somogy vármegye 8 járásából 32 földrészlet – összesen 574,5 hektár –  kerül értékesítésre, az árveréseket a Somogy Vármegyei Kormányhivatal bonyolítja le június 28-tól, egy kaposvári helyszínen.

Címkék: hektár, föld, árverés, gazdaság, Somogy