Kimaradunk a háborúból, a magyar érdekeket sértő szankciókat megvétózzák, finanszírozzák a rezsicsökkentést, megvédik, sőt növelik a munkahelyek számát, támogatják a kisebb vállalkozásokat, ösztönzik a beruházásokat, fenntartják az exportorientált növekedést és letörik az inflációt – ezt ígérte a miniszterelnök.  

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján arról is beszélt, hogy a tavaly felállt kormány fókusza a gazdaságon van, ezt mutatja az is, hogy a kabinet szerkezetváltása során több tárca élére is ebből az ágazatból kerültek szakemberek. A kormányfő kiemelte: piaci finanszírozás nélkül nem érhetők el a kitűzött célok, vagyis a magántőkének is szerepe van és lesz is jövőben.  

Orbán Viktor beszélt az Európában zajló szerkezetváltásról, Ukrajna uniós és NATO tagjelöltségéről, amely, mint mondta egy évvel ezelőtt nem volt várható. Most pedig – fogalmazott a miniszterelnök – a lengyelekkel együtt 60-70 milliós új közép-európai központ alakul ki, mindez pedig az orosz-európai kapcsolatokat is érinti majd.

Magyarországnak a következő pár évben 500 ezer új munkavállalóra szüksége lesz, amelyet részben belső tartalékokból lehet majd biztosítani, majd a határon túli magyar közösségekből lehet nyerni, és csak ezt követően adnak teret a vendégmunkásoknak, mert "Magyarország a magyaroké, a munkahelyek is elsősorban a magyarokéi".

A kormány alacsonyan tartja majd adószintet, a globális minimumadó pedig nem a magyar vállalkozásokat, hanem a külföldi cégeket fogja majd terhelni – emelte ki Orbán Viktor.

Ha az unió nem ad pénzt az Erasmus programra, akkor a magyar költségvetésből fogják finanszírozni azt, mint ahogy a kutatási pénzeket is megfinanszírozzák – mondta a kormányfő az egyetemekről szólva, amelyek szerinte azzal, hogy a kuratóriumokból kikerültek a miniszterek és az államtitkárok, versenyelőnyt veszítettek.  

Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy Magyarország gázerőműveket épít, hogy ki tudják szolgálni a nagy ipari központokat. Hogy ezeket az állam építi majd, vagy magántőke bevonásával történik, még eldől, mint ahogy az is, hogy ad-e rá pénzt az unió.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: technológiaváltás történik a járműipar területén, hiszen 2035 után már nem lehet hagyományos meghajtású gépjárművet gyártani, ha pedig nem tudunk hazánkban nem tudunk majd a meghajtáshoz szükséges eszközt, elemet gyártani, akkor bezárnak a magyar autógyárak Győrben vagy Kecskeméten. A magyar gazdaságtörténet négy legnagyobb beruházása zajlik jelenleg, amelyek néhány éven belül meg fogják hozni az eredményt.

Tavaly a magyar autóipar először ütötte át a tízezer milliárdos plafont termelési értékben, s az elektronikai szektor is először került tízezer milliárd forint fölé – ismertette a számokat a miniszterelnök.  Az élelmiszeripar hatezer milliárd fölötti, a gyógyszeripar pedig az ezermilliárdos feletti értéket mutatott.

Címkék: háború, miniszterelnök, ipar, Orbán, energia, gazdaság