Az elmúlt 10 évben országosan csaknem megháromszorozódott a 65–74 éves dolgozók száma, s hasonló folyamat zajlott térségünkben is – mondta Csizmadia Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) somogyi elnöke, aki egyben a Viapan kaposvári operatív igazgatója a sonline.hu-nak.

fotó: Bertalan Johanna
fotó: Bertalan Johanna

"A VOSZ februárban kihelyezett elnökségi ülést tartott Miskolcon, ahol a nyugdíjasok foglalkoztatásáról és a legújabb változásokról is szó esett. Az Egyensúly Intézet kutatásait, gazdasági elemzéseit osztották meg a résztvevőkkel" – tájékoztatott az elnök.

A szakember szerint Somogyban 2021-ben nagyjából 2500 idősebb ember dolgozott, 2022-ben 2800, az idén számuk megközelítheti a 3000-et. Tavaly szeptembertől lehetőség nyílt arra, hogy a közszférában újra foglalkoztassáka nyugdíjasokat, akik többek közt az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben is elhelyezkedhettek.

Nagy a kereslet a munkaerőpiacon

Az időskorúak szövetkezeteken keresztül is vállalhatnak munkát, e műfajnak legnagyobb hazai képviselője a Somogyban nagy tagi táborral rendelkező Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet. A régiónkban nagyjából 800 nyugdíjas munkavállalójuk van, számuk 2021-hez képest tavaly 23 százalékkal nőtt. A kiskereskedelmen kívül alapvetően a feldolgozóiparban foglalkoztatják az idősebb alkalmazottakat, s változatos munkakörökben fogadják a jelentkezőket.

"Pénztáros, eladó, udvaros és takarító állások közül éppúgy válogathatnak a szépkorúak, mint gyártósori összeszerelő, targoncás vagy csomagoló pozíciókból" – mondta az elnök.

Szakmai tudás, lojalitás és megbízhatóság: a vállalkozások többek közt emiatt alkalmazzák szívesen őket, 70 százalékuk 65–74 éves. Az egyik legidősebb jelentkező egy 75 éves pénztáros hölgy volt. 

Somogyban a nyugdíjas-foglalkoztatásban 2023-ban nagyjából ötszázalékos bővülésre van kilátás. A friss előrejelzések szerint március végétől, április elejétől nőhet az idősebb alkalmazottak száma, a kereskedelemben éppúgy számítanak a jelentkezésükre, mint az élelmiszeriparban, a szolgáltatásban és az iparban is. Az idősek nagyjából 60 százaléka nyolc órában dolgozik, 40 százalékuk a részmunkaidőt választja.

Közösséget építenek a szövetkezettel

Csizmadia Gábor elmondta, hogy országosan évről évre csökken a munkaerő, amit részben nyugdíjasokkal vagy külföldi munkavállalókkal pótolhatnak a munkáltatók. A kiszámíthatóság érdekében minden piaci szegmensben lényeges, hogy a termeléshez szükséges dolgozók folyamatosan rendelkezésre álljanak, így a somogyi cégek minden bizonnyal hosszabb távon is felvételt hirdetnek a nyugdíjaskorúaknak is. 

fotó: Bertalan Johanna
fotó: Bertalan Johanna

Kiemelte: a nyugdíjas szövetkezeteknek nem csupán gazdasági feladata van, hanem közösséget is épít. Lényegesnek ítélik a társadalmi felelősségvállalást, Kaposváron nyugdíjas egyetem szervezésében kívánnak közreműködni, és céljuk, hogy Somogyban az egészségügyi szűrővizsgálatoknál is segítséget nyújtsanak.

Címkék: nyugdíjas, VOSZ, szövetkezet, vállalkozó, foglalkoztatás, bér, munka, gazdaság