Szabályozási, bányászati, földtani és energetikai szakemberek, valamint döntéshozók részvételével szerveztek tegnap tanácskozást a geotermikus energiákról a kaposvári városháza dísztermében. A fórumon elhangzott, hogy Európa egyik legnagyobb gondja ma: az energia. A kiszolgáltatottság és az elszabadult tarifák.

A somogyi vármegyeszékhelyen ugyanakkor évek óta kiemelt cél az 
energiafüggetlenség elérése és a költségek alacsony szinten tartása. A többi között ezt a célt szolgálta a buszflotta teljes cseréje, a biogáz felhasználása, közintézmények energetiai korszerűsítése, a távhőrendszer bővítése és a faapríték-tüzelésű zöld fűtőmű megépítése is.

képünk a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. távhőközpontjában készült
képünk a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. távhőközpontjában készült

Szita Károly polgármester szerint további fejlesztésekben kell gondolkodni. Olyanokban, amelyek több szempont szerint is a város javát szolgálják. "Az egyik a megbízhatóság. Céljaink elérése érdekében is csak olyan technológiákat szabad alkalmaznunk, amelyek a legnagyobb biztonsággal tudják adni a szükséges energiát. A városnak, a polgárainak, az üzemeinek, a gyárainak. Fontos, hogy mindig meglegyen a megfelelő mennyiség is. Aztán a megbízható árakat, a kifizethető árakat is garantálnunk kell, bármilyen úton is indulunk el. Mert a drága tarifákkal, megint nem jutunk előrébb. Emellett ott van még a természeti környezet védelme, amire szegődtünk, azt is meg kell óvnunk! Vagyis nem mindegy, hogy mit és hogyan csinálunk!"

A földhőt hasznosító technológiák alkalmazását a kormány is szorgalmazza. A szakemberek, most részletesen megvizsgálják azt, egyes térségekben milyen feltételekkel és milyen hozadékokkal lehetne hasznosítani a geotermikus energiát.

Címkék: földhő, korszerűsít, geotermikus, fejleszt, gáz, áram, napelem, energia, költség, távhő, ár, gazdaság, Kaposvár