Az első esztendő tapasztalatairól pénteken egy kaposvári üzemben számoltak be. Ott volt Somogyi Miklós másodéves gépészmérnök hallgató is, aki épp egy mezőgazdasági gép hajtóművének tervével foglalkozott: a csapágyakat tervezte és azt számolgatta, hogy az alaktrész bírja-e a terhelést. Az ő termékét valószínűleg gyártani és használni is fogják gyakorlati helyén. Ez nemcsak a hallgatónak, de a lehetőséget biztosító cégnek is előnyös - mondta el a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. cégvezetője, Szabó Krisztián: "A kezdeti fázistól, tehát a termékfejlesztés első pillanatától itt már velünk együtt tudnak gondolkodni, dolgozni, látják azt, hogy milyen körülmények között milyen lehetőségek mentén tudjuk majd ezeket az eszközöket, termékeket értékesíteni, használni, tesztelni."

A másfél éve indított műszaki képzés sikerének elengedhetetlen feltétele, hogy hallgatók minél korábban a gyakorlati helyszíneken, a cégeknél és vállalatoknál dolgozzanak, ahol 2,5-3 évet is eltöltenek – tette hozzá a MATE Kaposvári Campusának főigazgatója, Vörös Péter: "Az itteni cégeknél is itt van a modern technológia, itt van a modern infrastruktúra és itt van az a mentormérnöki csapat, aki tudja segíteni nekik a szakmai fejlődésüket."

A szakemberek várakozása szerint a régiós szinten is hiánypótló mérnökképzés emellett hozzájárul a térség munkaerőmegtartó képességének növeléséhez is. Kaposvár pedig az újraiparosítási programban számít a fiatalokra - hangsúlyozta Szita Károly, polgármester: "Én hiszek abban, hogy amit kitűztünk magunk elé, hogy gazdasági teljesítményünk alapján az első tízbe kerülhessen a város ez meg fog valósulni. Miért ne valósulna meg, amikor ilyen egyetemünk van, ilyen munkaadóink vannak."

A Kaposvári Campus élelmiszer- és gépészmérnöki képzéseire február 15-ig lehet jelentkezni. A felvételt nyert hallgatókat a város a Kaposvár Számít Rád Ösztöndíjjal is támogatja tanulmányaik elvégzése alatt. 

Címkék: újraiparosít, ösztöndíj, Campus, duális, fizetés, mérnök, gépész, MATE, Kaposvár, gazdaság