Ötvenöt település közös tulajdona és feladata jelenleg a vízmű vagyon és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás biztosítása. A feladatot ellátó KAVÍZ Kaposvári Víz-és Csatornamű Kft. tíz éve változatlan díjakon dolgozott a rezsicsökkentésnek köszönhetően, így a kaposváriaknak kellett az ország egyik legalacsonyabb vízdíját fizetniük.

Kaposváron a vízdíj 217,8 Ft/m3; a csatornadíj 132,3 Ft/m3

Pécsen a vízdíj 431,8 Ft/m3; a csatornadíj 314,9 Ft/m3

Debrecenben a vízdíj 220,4 Ft/m3; a csatornadíj 175,2 Ft/m3

Zalaegerszegen a vízdíj 228,6 Ft/m3; a csatornadíj 341,1 Ft/m3

A rezsicsökkentésnek köszönhetően a családok terhei így nem növekedtek, de ezzel együtt a cég árbevétele sem. Ennek ellenére a KAVÍZ 2019-ig minimális veszteséggel működött. Az emelkedő munkabérek, az alapanyagok drágulása, majd az energiaválság következtében elszabadult villamosenergia árak azonban felemésztették a tartalékokat.

A KAVÍZ villamos energia költsége:

2022-ben: 426 millió forint

2023-ban: 1.820 millió forint

A pénzhiány egyben gátja volt a fejlesztéseknek is, pedig a víziközművek átlagos életkora magas, így folyamatosan növekszik az éves üzemeltetés és karbantartás költsége. Szakértők szerint az elöregedett vízvezeték és a csatornahálózat azonnali fejlesztésre szorul, hogy ne fordulhasson elő olyan baleset, mint Debrecenben, ahol két héttel ezelőtt egy csőtörés miatt beszakadt az út egy autó alatt.

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A tulajdonos önkormányzatoknak tavaly 225 millió veszteséget kellett megfinanszírozniuk, ez az összeg pedig idén már eléri a 2 milliárd forintot, amelyet a települések nem tudnak kigazdálkodni, ezért született meg az a közös döntés, miszerint átadják az államnak ezt a feladatot.

"Az a feladatunk, hogy garantáljuk a kaposváriaknak, hogy olcsó és jó minőségű vizük legyen. Ezt akkor tudjuk biztosítani, ha stabilan működik a szolgáltató és van egy tőkeerős tulajdonos, amely a fejlesztésre is tud forrást biztosítani. Ez pedig az állam feladata lesz. Szándékom ugyanakkor az, hogy az üzemeltető cégben - amely szolgáltat - a városnak továbbra tulajdonrésze legyen." – hangsúlyozta Szita Károly.

Az elfogadott közgyűlési anyag szerint a cél az, hogy, "továbbra is biztosítsuk a minőségi szolgáltatást Kaposvár lakóinak, hogy a több mint egy évtizede rezsicsökkentett árakat megőrizzük és hogy a kaposvári víziközmű rendszer működtetéséhez szükséges 60 milliárd Ft összegre becsült felújítási, rekonstrukciós munkálatok elindulhassanak. Ezek feltételei is az ingyenes tulajdonba adásnak, amely feltételeket érvényesítünk az átadás során. A vagyon és az üzletrész átadását követően a KAVÍZ Kft. továbbra is működni fog, csak a tulajdonosi kör változik. Az Állam, mint tulajdonos fogja biztosítani a cég feladatellátásához szükséges forrásokat. A társaságban jelenleg alkalmazásban álló valamennyi munkavállaló létszámában és a betöltött tisztségekben nem lesz változás."

A magyarországi települések közül Szekszárd, Paks és Székesfehérvár már döntött arról, hogy ezt a megoldást választja. Utóbbinál a szolgáltató 10 milliárdos veszteségét kellene egyébként kompenzálniuk. Megkezdte a tárgyalásokat az átadásról Miskolc és Békéscsaba, és várhatóan Veszprémben is az integráció mellett döntenek majd.

Címkék: tulajdon, ivóvíz, KAVÍZ, csatorna, Kaposvár, gazdaság