null

Szinte alig fért el az utcában az a nagy teherautó, amely a barnakőszenet vitte a zákányi általános iskola számára. A hazai barnakőszénből 22 és fél tonnát borítottak le az intézmény elé, de még ugyanennyit hoznak majd. Ez a mennyiség az iskola csaknem két éves fűtésére elég lesz. Somogyban még két intézmény kap kormányzati támogatással szenet.

- Kilencvenöt tonnáról beszélünk, a másik két település Lad és Lakócsa. Ez több mint 8 millió forintnyi támogatást jelentett. és ezt a Klebelsberg Központ segítségével a magyar kormány számunkra biztosította is. Nemcsak energiabiztonsági, hanem pénzügyi biztonságot jelentő projektet hajtottunk végre - válaszolta kérdésünkre a Kaposvári Tankerületi Központ igazgatója, Stickel Péter.

null

A térség országgyűlési képviselője a barnakőszén program közösségépítő hozadékairól beszélt.

- Közös felelősségünk, hogy ebben a nagyon nehéz gazdasági helyzetben összefogjunk és én azt hiszem hogy ez a program is pontosan erről szól, hogy a nemzeti szolidaritást is tudjuk erősíteni - mondta Szászfalvi László.

A barnakőszén programért felelős miniszteri biztos, Riz Gábor kiemelte: a kezdeményezés azzal a szándékkal jött létre, hogy a szociális és a gyermeknevelési intézmények számára, ahol a hagyományos tüzelő berendezések rendelkezésre állnak, ott a drága gázt ki lehessen váltani átmeneti jelleggel szénre. Ez költséghatékonyabb és takarékosabban ugyanolyan meleget tud biztosítani.

Eddig csaknem 500 tonna kőszenet szállítottak ki így szerte az országban. 

Címkék: barnakőszén program, zákány, fűtés, gazdaság