Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének és felszámolásának érdekében Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos előírta a megyékben lévő sertéstelepek összeírását (cenzus), melyre az Ön településén 2022. november 1. – november 30. közötti időszakban kerül sor. Az összeírást állatorvosok végzik. 

Munkájuk hatékonyságának érdekében arra kérik az állattartókat, hogy amennyiben sertést tartanak (akár csak 1 db-t is), azt 2022. november 30. napjáig  a Kaposvár Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya felé, illetve az ön településén illetékes összeírást végző állatorvosnak – Dr. Pósa Rolandnak (+36-30-317-3101) jelezni szíveskedjenek!

A bejelentést követően az illetékes állatorvos 2022. novemberben felkeresi a gazdákat, és az összeírás mellett hatósági járványvédelmi tájékoztatást is ad az állattartásra vonatkozó általános előírásokról, illetve a járványhelyzet miatt a sertéstartók estében kiemelten fontos kötelezettséget is átbeszéli a tartókkal. Többek között, hogy milyen a sertéstartásra vonatkozó eseményeket, változásokat kell haladéktalanul jelenteni a területi állategészségügyi hatóságnak (pl. tartás indítása, befejezése, szüneteltetése, újraindítása; tartási hely változása; házi vágás a fertőzött területeken). Mindezeket a tudnivalókat, valamint a  „Jó Sertéstartási Gyakorlat” útmutatót nyomtatott formában is átadják a sertéstartók részére.

Az összeírás célja:  olyan adatbázis létrehozása, ami a betegség megjelenése esetén segíti a hatékony védekezést és lehetővé teszi a felszámolásra kerülő állatok kártalanítását, továbbá eleget tesz az uniós előírásoknak, ezzel biztosítva a magyar sertések és sertéstermékek forgalmazását Európában.

A sertéstartásra vonatkozó bejelentéskor az alábbi adatokat várjuk: állattartó neve és címe, egyéb elérhetősége (telefon, e-mail cím), tartott sertés darabszáma, ivara, életkora.

A bejelentéseket az alábbi elérhetőségeken várják:

- személyesen, postai úton a Kaposvári Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya 7400 Kaposvár, Tinódi L. S.  u. 2. címre, telefonon: +36-82-311-311, e-mailen: elelmiszer(kukac)kaposvar.gov.hu

- vagy az illetékes összeírást végző állatorvosnál: Dr. Pósa Roland +36-30-317-3101

A sertéstartókat egy, az afrikai sertéspestis járványügyi vonatkozásaival kapcsolatos tájékoztató előadásra is várják, amelyet több település összevonásával tartanak meg. A bejelentési kötelezettségnek az előadás helyszínén is eleget lehet tenni. A meghívott települések sertéstartói: Zselickislak, Zselicszentpál, Simonfa, Bőszénfa, Kaposvár-Töröcske

Időpont és helyszín: 2022.11.22. 17:00 óra - Simonfa, Simonfai Kultúrház

Címkék: sertéstartó, afrikai sertéspestis, összeírás, állatorvos, fórum, gazdaság