November 15-től kamatstopot vezetnek be a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) hiteleire - jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton Budapesten. A tárcavezető a kormányinfón közölte: a június 28-i szintre viszik vissza a kamatokat visszamenőleg is, és jövő júliusig lesz életben a kamatstop.

Második intézkedésként említette, hogy a Széchenyi-kártya kamata január 1-jéig 3,5 százalék, utána 5 százalékra emelkedik, az érintett termékek körét pedig szűkítették, áramvonalasították. A miniszter kiemelte: harmadik lépésként elkezdtek gondolkodni azon, hogy a bankadót ne csak fiskális eszközként használják, hanem gazdasági ösztönzőként is, és a jövő héttől kezdenek el dolgozni ezen a programon.

A kormány a jegybankkal összehangoltan fel kíván lépni a szankciós infláció ellen, ezért döntött arról, hogy a kamatstopot kiterjeszti a kis- és közepes vállalkozások hiteleire, meghosszabbítja a Széchenyi kártya hitelprogramot és gyármentő programot is hirdet - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Európában és Magyarországon is szankciós infláció van, szankciós felárat kell fizetni az energiáért, ami megjelenik a szállítási költségekben és ezáltal az élelmiszerárakban is, és súlyosan befolyásolja negatív irányba a magyar családok mindennapjait - fejtette ki a miniszter.

Közölte: a kormány a jegybankkal összehangoltan fel kíván lépni a szankciós infláció ellen. Emlékeztetett, már korábban döntöttek az árstopok fenntartásáról, a szerdai kormányülésen pedig további három döntést hoztak: a Magyar Kereskedelmi és Iparkarama és a Vállakozók Országos Szövetsége kérésére kiterjesztik kamatstopot kkv-k hiteleire is. Meghosszabbítják a Széchenyi kártya hitelprogramját, és gyármentő programot is hirdetnek.

Címkék: széchenyi-kártya, kamatstop, kormányinfó, gazdaság