A város polgármestere erről számolt be heti rádióinterjújában. Szita Károly elmondta: logikus átszervezési programot egyeztettek le az intézményvezetőkkel, s az ő javaslataik alapján állítottuk össze ezt a cselekvési tervet.  

- Választhattuk volna azt, hogy a bölcsődék, óvodák, szociális intézmények kivételével bezárjuk a létesítményeket, lekapcsoljuk a fűtést és az áramot, a közvilágítást. Voltak, akik ezt az utat választották. Mi viszont nem így járunk el. – mondta a városvezető.

A Csiky Gergely Színházban például nyári helyett téli szünetet tartanak, s később pótolják be az előadásokat. S mivel a színház az egyik legmodernebb kulturális intézmény energiafelhasználás szempontjából, ők adnak majd helyet a kulturális csoportoknak, kórusoknak, vagyis minden tevékenységnek helyet adnak.

Szita Károly a sportintézmények kapcsán úgy fogalmazott: itt is annak érdekében szervezik át a tevékenységeket, hogy minél kevesebb energiát használjanak fel.

- Elővesszük a régi sportcsarnokot, ott tartjuk majd az edzéseket és meccseket, s ha valakiben felmerülne a kérdés, hogy miért nem az Aréna? Nos a válasz egyszerű: a távfűtött aréna fűtési költsége jelenleg 16-szorosára nőne. Viszont amint belép a rendszerbe a biomassza alapú városi zöld fűtőmű, ez a szám a tizedére csökken majd.

A kaposváriak körében népszerű jégcsarnok egész szezonban üzemelni fog, méghozzá kettős megoldással: a december 31-ig előre lekötött olcsóbb árammal már készítik a jeget. Januártól pedig átállunk úgynevezett inline borításra, így biztosítva a folyamatos működést és a korcsolyaoktatást. Az uszoda sportrészlege is változatlanul működik majd, az élményrészleg pedig átáll délutáni nyitásra.

Az egyik legnagyobb tétel a közvilágítás - mondta a polgármester. Ennek költsége 192 millió forint helyett jövőre 1300 millió forint lesz. Így jelenleg vizsgálják, hogy hogyan lehet csökkenteni a felhasznált energia mennyiségét.

- Kaposváron ugyanakkor nem lesz sötét, nem veszélyeztetjük a gyalogosokat, a bicikliseket, a gyerekeket és az időseket. Keressük a megoldást, de nem engedünk a biztonságunkból – mondta Szita Károly.

Az átszervezési programmal a város 942 millió forintot takarít meg.

Címkék: takarékos, spórol, gáz, város, energia, rezsi, áram, Kaposvár, gazdaság