Idén márciusban tették le a kaposvári ipartörténet legnagyobb beruházásának alapkövét. A Sisecam vállalat 85 milliárd forintból épít üveg csomagolóanyag-gyártó üzemet a somogyi megyeszékhelyen. De nem ez az egyetlen török érdekeltségű cég a városban. A szélerőművek alkatrészeit gyártó Metyx is évek óta stabil szereplője a kaposvári gazdaságnak. Hamarosan pedig egy török haditechnikai cég is megkezdheti a működést.   

Többek között erről is tárgyalt ma a város polgármestere Törökország 3 hónapja hivatalban lévő nagykövetével. Szita Károly szerint ezek a befektetések kiemelten fontosak a térségi gazdaságfejlődés szempontjából: "Fontos a befektetett tőke tekintetében is, mert ez embereknek ad munkalehetőséget, hogy dolgozhassanak. És fontos a fiatal szakemberképzés tekintetében is, mert ez fogja majd meghatározni a jövőt." Az új technológiák megismerése és meghonosodása ugyanis tudást közvetít - tette hozzá a polgármester. 

"Tisztemből adódóan azért fogok dolgozni, hogy a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok és az együttműködés minél magasabb szinten legyen jelen. Ebben kiemelt szerepet kaphat Kaposvár" – mondta el a török nagykövet, C. Gülşen Karanis Ekşioğlu.

A megbeszélésen szó esett a sport és kulturális együttműködések erősítéséről is.

Címkék: nagykövet, török, befektet, gyár, együttműködés, ipar, polgármester, munkahely, magyar, Kaposvár, gazdaság