Idén januárban még egy nyugodt év elé néztünk, amikor talán már a koronavírus sem árnyékolja be a mindennapokat - mondta Kaposvár polgármestere péntek reggeli rádióinterjújában. Azóta felborult az életünk, háború zajlik szomszédunkban, s a brüsszeli döntések minden európai és magyar állampolgár életére hatással vannak. A magyar kormány minden erejével védi az állampolgárokat a rezsicsökkentés és az ársapkák fenntartásával. Az intézmények és cégek esetében azonban ezek az árak elszabadultak, a gáz és az áram ára az egekbe szökött, a közbeszerzési pályázatok alapján olyan ajánlatokat kaptunk a szolgáltatóktól, amelyek összege sokszorosa az előző évieknek – mondta a polgármester.

Szita Károly konkrét számokat is említett: a Festetics Karolina Központi Óvodát gáz- és áramköltsége idén 7,5 millió forint, jövőre ugyanezért 66 millió forintot kell fizetni. A Csiky Gergely Színház rezsije 43 millió forintról 294 millió forintra, az Együd Árpád Művelődési Központnál 34 millióról 213 millióra nő. A Jégcsarnok energiaköltsége 242 millió forint lesz z idei 46 millió helyett, a Szivárvány Kultúrpalota gáz- és áramköltsége pedig 15 helyett 132 millióba kerül majd. Négy és félszeresére nő a közvilágításért fizetendő összeg: 191 millió helyett 838 millióba kerül jövőre.

- Döbbenetesek ezek a számok, és ha Brüsszel nem vonja vissza az energiára vonatkozó szankciós intézkedéseket, akkor a helyzet kezelhetetlen lesz. Nekünk pedig lépnünk kell a város működőképességének fenntartásáért - mondta Szita Károly. A polgármester ezért hetente egyeztet az intézmény- és cégvezetőkkel, hogy szeptember végéig meghozzák azokat a döntéseket, amelyek a takarékosság jegyében ugyan, de biztosítani fogják a város működőképességének megőrzését.

Címkék: rezsivédelem, benzin, villany, gáz, Szita Károly, üzemanyag, ár, polgármester, Kaposvár, gazdaság