A somogyi megyeszékhelyen a Şişecam török vállalat fejlesztésében egy világszínvonalú üvegcsomagoló-anyag gyár létesül, melynek mélyépítési munkálatai a BAUER Magyarország munkájával valósulnak meg - írja a magyarepitok.hu.

Kaposvárra érkezik a világ második legnagyobb üveggyára: a négy kontinensen, 14 országra kiterjedő gyártási és több mint 150 országba irányuló értékesítési tevékenységgel rendelkező üveggyár, a Şişecam Kaposvárt választotta az első európai üveg csomagolóanyag üzeme helyszínéül.

fotó: magyarepitok.hu
fotó: magyarepitok.hu

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a somogyi megyeszékhelyen 73 milliárd forintos beruházást hajt végre a török cég. A fejlesztéshez a kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít, amelynek nyomán 330 új munkahely jön létre.

A projekt előrehaladásával kapcsolatban Hadnagy Dániel, a BAUER Magyarország Kft. projektvezetője informálta a szakportált. A szakemberek feladatköre kiterjed a teljes csarnok, valamint kiszolgáló épületeinek cölöpalapozására. Az építkezési munkálatok 2022. januárban vették kezdetüket, ahol mint kiderült, Közép-Európa egyik legnagyobb avar kori vasműves telepére bukkantak a földmunkák során:

A beruházás területén ugyanis többek között a kései avar és az Árpád-korból származó téglaégetőket, kemencéket, kutakat, továbbá csontvázat is találtak a régészek.

A február végén kezdődött feltárásokkal párhuzamosan sor került a területek átadására is, amely apropóján azt is megtudtuk, hogy a cölöpözés megkezdése előtt a szakemberek előbb speciális CPT szondázás segítségével határozták meg a talajrétegek tulajdonságait.

A folyamat során több mint 3500 méter hosszúságban, összesen 122 db szondát fúrtak le, melyek közel 24 méteres mélységben adtak képet a talajviszonyokról. Áprilisban ezt követően több területet is kijelöltek, majd a régészekkel is együttműködve, tesztcölöpözést végeztek a teherbírás megállapítása érdekében.

Címkék: régész, cölöp, ipar, gyár, munkahely, üveg, versenyképesség, üzem, Kaposvár, gazdaság