Az előzetes számítások szerint 3 milliárd forinttal többe kerül Kaposvárnak jövőre kifűteni az iskolákat, óvodákat, szociális intézményeket. Hatszorosára nőtt ugyanis az áram és a gáz ára. Mindez az elhibázott brüsszeli energiapolitika eredménye, amely szankciók ugyan nem ártottak az oroszoknak, de Európa lábon lőtte magát - mondta ma reggeli rádióinterjújában Kaposvár polgármestere.

Szita Károly szerint van teendő: meg kell védeni a kaposvári családokat, a munkahelyeket és az elért eredményeket ezért létrehozzák a rezsivédelmi tanácsot.  

A tanács egyik feladata az intézmények, város működtetésének a fenntartása, a másik feladata az, hogy megvédjük mindazt, amit elértünk s megvédjük azokat a családokat, azokat a kaposváriakat, akiknek a megnövekedett energiaköltség nehézséget okoz. A harmadik pedig az, hogy erősítse mindazt és újabb javaslatokkal álljon elő, hogy minél gyorsabban energia függetlenek tudjunk lenni - tette hozzá Szita Károly.

A város már egy évtizeddel ezelőtt kezdett bele ezen beruházásokba. Napelemeket szerelt az intézmények és az orvosi rendelők tetejére, két helyen napelemparkot építettek, biomassza alapúra állítják át a távfűtést, ledes lámpák működnek a közvilágításban, biogázzal járnak a buszok. A cél, hogy 2030-ra Kaposvár a lehető legnagyobb mértékben energiafüggetlen legyen.  

Címkék: rádió, rezsi, szita károly, gazdaság