A drágulás ellenére a termékek iránti kereslet azonban csak annyira esett vissza, ami most, a nyári időszakra jellemző. Az emelkedő alapanyagárak és rezsiköltségek miatt jelenleg hatalmas árkülönbséggel dolgoznak a hazai éttermek.

A vendéglátósokat nem érinti az ársapka, ők minden alapanyagot piaci áron tudnak beszerezni. A csirkemell kilogrammját így 2.600 forintért. Emiatt döntöttek úgy, hogy változtatnak az étlapon is.

- Már úgy tervezem a következő étlapot, hogy olcsóbb alapanyagok legyenek benne, de a minőségből nem engedünk - tette hozzá a L’Altro Étterem tulajdonosa, Horváth Gábor.

Az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt a sertéshús ára többek között a takarmányárak és az energiaköltségek növekedése miatt. Ez pedig jelentkezik a vágóhidaknál és a készítménygyártóknál is.

- Az egy évvel korábbihoz képest közel a duplájára emelkedett 1 kg sertéshúsnak az előállítása. A feldolgozási költséget ez nem befolyásolja, inkább az élőállat felvásárlási árat. Az élősertés árakban jelentős áremelkedés volt az év elejéhez képest, közel 50 százalékos, de egyelőre ez még nem fedezi a gazdáknak a megnövekedett költséghányadot - mondta a Kometa 99’ Zrt. beszerzési igazgató-ügyvezető helyettese, Hollósy Tibor.

A kaposvári húsüzem termékeinek árai is növekedtek ugyan, de ez visszaesést egyelőre nem okozott a keresletben. A vásárlók leginkább az árstop által érintett sertéscombot keresik a pultokban. Ugyan a karaj, a tarja és a császárszalonna iránti érdeklődés 10 százalékkal mérséklődött az elmúlt időszakban, de hazánk vezető húsfeldolgozójának elemzői szerint ez minden nyári időszakra jellemző.
 

Címkék: kereslet, hús, ár, gazdaság