Élelmiszeripari és mezőgazdasági szakemberek gyűltek ma össze a MATE Kaposvári Campusán, hogy megismerjék a modern technológiák nyújtotta lehetőségeket.  

"Van egy fajta félelem, vagy az ismeretlentől való bizonytalanság, de közben hiszünk bennne, és a világ és a jó gyakorlatok is azt mutatják, hogy a digitalizáció segít a gazdálkodók ereménytermelő képességében a gyorsabb reagálásokban és akár egyébként az olyan nehéz kihívásokban mint a megfelelő munkaerő." - válaszolta kérdésünkre Szommerné Egyed Linda , a iFood Élelmiszer Klaszter elnöke.

Az informatikai eszközöknek és a digitalizációnak egyre nagyobb szerepe és jelentőssége van az agráriumban - mondta el a fórumon Kövesdi József , az Okosfarm ügyvezető igazgatója.

"Ezek az előnyök többek között az energiahatékonyság, a munkaerőhiány kihívásaira való válasz, a veszteségek csökkentése, illetve összefoglalva a mezőgazdaság hatékonyságának növelése. Azt gondolom, hogy ennek az egyik legjobb rendezvénye ez a mostani pro- agro rendezvény, ahol ki tudjuk fejteni az álláspontunkat." 

Ráadásul a korszerű technológiák forintosítható hasznot is hajtanak. Ez egyáltalán nem utolsó szempont, főleg most, amikor a műtrágya árak is drasztikusan megemelkedtek.

"A 21. században a szántóföldi mezőgazdaság nagyon át fog alakulni, illetve már átalakulás alatt van és egyre inkább digitális irányba fog fordulni és nagyon sok informatikai megoldás fogja támogatni a gazdák mindennapjait és ugye erre fel is kell készülni a gazdáknak, ez egy elég nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat." - mondta el Dr. Láng Vince, az AgriDron Kft. ügyvezetője.  

Az elmúlt években több száz felmérést és kutatást végeztek el a témában.  Sok közülük meglepő eredményekkel zárult.

"Az adatokból kiderül, hogy a sertés hizlalásban, amikor takarmánnyal fűtenek télen - tehát nem fűtik egyáltalán az istálót - a takarmány az körülbelül tízszer annyiba kerül, mintha plusz 1-2 fokosra fűtenék fel az istálókat. Tehát ebben nagyon nagy lehetőségek vannak." - fogalmazott Dr. Pajor Gábor az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet állatorvosa és adatelemzője.

A digitális megoldások bevezetését és a jó gyakorlatok megismerését szolgálja a Pro-Agro program is, amelynek keretében a mai fórumnot is megszervezték.

Címkék: pro-agro program, élelmiszeripar, mezőgazdaság