A szomszédban zajló háború miatt a kormány javaslatot tesz arra, hogy az alaptörvényben kiszélesítsék a veszélyhelyzet jogállását - jelentette be Gulyás Gergely. A tárcavezető hozzátette: a járványhelyzet miatt bevezetett veszélyhelyzet ugyan május 31-én megszűnik, de mivel a szomszédban zajló háború miatt is fontos, hogy az országnak cselekvőképes kormánya legyen, kezdeményezik a veszélyhelyzet tényállásának kiegészítését a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. A miniszter szerint jelenleg reális forgatókönyvnek tűnik, hogy hónapokig, akár évekig is tarthat a háború.

A fórumon elhangzott: 625 ezer azoknak a száma, akik a háború elől menekülve érkeztek az ukrán vagy román határon keresztül Magyarországra, hetven százalékuk már el is hagyta hazánkat. Azok számára pedig, akik maradtak, a kormány célja, hogy munkát adjon, ellátásuk, étkeztetésük és iskoláztatásuk biztosított legyen.

fotó: MTI/Bruzák Noémi
fotó: MTI/Bruzák Noémi

A kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a négy árstop nagyban hozzájárult az infláció lenyomásához. A kormány úgy számol, hogy a most 8,6 százalékos infláció az árstopok nélkül 13 százalék fölött lenne. Ezek tehát működnek - fogalmazott Gulyás Gergely, de hogy fönttartják-e majd őket a lejárati idejük után, arról egyenként, komoly közgazdasági számítások alapján dönt a kormány. 

Címkék: árstop, menekült, kormányinfó, háború, infláció, veszélyhelyzet, gazdaság