"Élhető városok, települési jó gyakorlatok" címmel közölt interjút a napokban a fenntarthatovarosok.com Szita Károllyal. Kaposvár polgármestere a többi között arról beszélt, hogy a somogyi megyeszékhelyen az agglomerációs övezetek lakóival együtt 120 ezer ember éli közvetlenül vagy közvetetten az életét. Ide jár dolgozni, vásárolni, színházba, ide járnak a gyerkek iskolába ... Így minden beruházás az ő érdekeiket kell, hogy szolgálja; a város célja, hogy csökkentse az energiafüggőséget, biztosítsa annak megfizethető árát és védje a környezetet - összegzett a településvezető.

Szita Károly azt is kiemelte: a fejlesztéseket Kaposváron a helyi adottságokra alapozzák. Az ország egyetlen működő cukorgyárában például a répaszeletből a városban felhasznált "biogázt állítunk elő, CNG-s buszokat üzemeltetünk és már elkezdtünk elektromos buszokat is vásárolni, emellett most alakítjuk át a távfűtési rendszert, hogy a biomasszát felhasználva 58%-ban kiváltsuk a földgázt, a fennmaradó 42%-ot pedig geotermiával tervezzük majd helyettesíteni"

"Olyan közlekedési központot hoztunk létre, ahova a helyi és a helyközi buszjáratok, a vasút és kerékpárutak is becsatlakoznak. Ezzel nem csupán az ingázásból fakadó kényelmetlenségeket, de a környezetterhelést is csökkenteni tudtuk" - tette hozzá a polgármester.

Mindeközben a kaposváriak is egyre szelektívebben gyűjtik a hulladékot és nagyon sokan otthonukban komposztálnak is. A város pedig több példaértékű nemzetközi kezdeményezéshez és szemléletformáló akcióhoz csatlakozott már.

Címkék: foglalkoztatottság, fenntartható, klímavédelem, energia, egészség, Kaposvár, gazdaság