A fejlesztés a NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a Kaposvári Önkormányzat Vagyonkezelő Zrt. közös projektje. 

A Kaposvári Biohőtermelő a 67-es út lakott területén kívül, a Volán telep mellett épül meg. Az 1.700 négyzetméteres létesítményben kap helyet a faapríték tüzelésű fűtőmű, amely apríték-tárolóból, kazánházból és apríték-adagolóból áll. A két kazános fűtőmű teljesítménye 2×7,5 megawatt lesz.

A termelt hőt a távhőrendszerbe egy újonnan épülő vezetékpáron táplálják be. Az 1893 méternyi földbe fektetett vezeték nyomvonala is a 67-es út mentén, annak keleti oldalán halad, majd a körforgalomnál kerül át a nyugati oldalra, ahol a zöldsávok és a parkolók alatt vezetik el a 301. számú hőközpontig. Ha minden megépül, a földgáz mellett megújuló energiahordozó biztosítja majd az ellátást a kaposvári távfűtésben. A faapríték tüzelésű fűtőmű ennek első lépése.

A kaposvári Városházán ma megtartott projektindító rendezvényen az is elhangzott, hogy a fűtőműnek köszönhetően a szolgáltató 61 százalékkal olcsóbban tudja előállítani a hőt, a szén-dioxid kvóta megtakarításával együtt pedig a város éves szinten 640 millió forintot spórolhat meg. 



A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Szaka Zsolt vezérigazgató hangsúlyozta: a szolgáltató abban érdekelt, hogy a környezetbarát és olcsó energia az eddigieknél is több közintézményben legyen jelen, gazdaságosabbá téve a működtetésüket és fenntartásukat. 

null

Borhi Zsombor alpolgármester arról beszélt, Kaposvár kiemelt célja az energiafüggetlenség elérése, az elszabadult energiaárakat ugyanis így, illetve és hatékony beruházásokkal lehet féken tartani.

Zanatyné Uitz Zsuzsanna távfűtési műszaki vezető részletesen bemutatta a beruházást, s kiemelte: a megújuló energián alapuló fűtőműnek köszönhetően energetikai besorolásuk alapján is értékesebbek lesznek az ingatlanok 

A városi zöld fűtőmű jövő októberben kezdi meg a működést.

A „Kaposvári Biohőtermelő (KBH) létesítése (KEHOP-5.3.4-21-2021-00002)” elnevezésű projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

„A projektről bővebb információt a https://www.kaposho.hu/varosi-zold-futomu.html oldalon olvashatnak.”

További információ: titkarsag(kukac)kaposho.hu

null

Címkék: biomassza, fűtőmű, gazdaság, kaposvár