A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Somogy megye járműparkja négy darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, jelentős színvonal-emelkedést eredményezve a megye helyközi közlekedésében.

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. 2021 elején írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből négy jármű Somogy megye útjain állt forgalomba. A Kaposvár-Fonyód, Kaposvár-Somogysárd, Kaposvár-Marcali  Kaposvár-Zimány, Kaposvár-Kapospula, Kaposvár-Szigetvár, Kaposvár-Gadács, Siófok - Ságvár - Tab, Siófok - Ádánd - Tab, Tab - Kapoly - Somogymeggyes viszonylaton szolgáló új autóbuszok évente több mint 2 millió utas számára biztosítanak komfortosabb utazást.

null

A nagyságrendileg nettó 334 millió forint értékben beszerzett négy darab Volvo 8900-as jármű 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló kivitelű. A légkondicionált autóbuszokat környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is. A négy busz a Volánbusz kaposvári és siófoki telephelyére érkezett.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő a hivatalos átadón tartott beszédében kiemelte: „Választókerületemben több olyan település is van, amely csak autóbusszal érhető el, vonattal nem. Fontos, hogy a kistelepülésre is minőségi körülmények között jussanak el az utasok, úgy, hogy egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják őket.”

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő hozzátette: „Tavaly augusztusban 24 új, korszerű járművet adtunk át, amelyek választókörzetem több mint 78%-án, összesen 56 településen álltak munkába. Mától újabb 4 busz érkezett meg, amelyek 29 választókerületemhez tartozó településén fognak szolgálatot teljesíteni. Hiszem, hogy ezzel a fejlesztéssel újabb, jelentős előrelépést tudunk elérni térségünk közlekedési infrastruktúrájának javítása érdekében. Az új járművek modern, kényelmes és biztonságos közlekedési feltételeket biztosítanak az utasok és a buszsofőrök számára egyaránt.”

Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere hangsúlyozta: „Nagy öröm számunkra, hogy miután pár évvel ezelőtt a kaposvári helyi közlekedés teljes buszparkját lecserélhettük környezetbarát járművekre, a Volánbusz is folyamatosan fejleszti flottáját. Ezzel közösen járulunk hozzá a szolgáltatási színvonal növekedéséhez, és a város tiszta levegőjének megőrzéséhez.”

null

„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően rövid időn belül már harmadik alkalommal jelenthetjük be új járművek érkezését a Somogy megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „Tavaly 24 darab Credobus Econell 12 és 6 darab Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz került a megyébe, így a teljes állomány 12,5 százaléka, a szóló állomány 14 százaléka újult meg. A most átadott négy új járművel együtt 2018 óta már 52 új autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást. A járműállomány 21 százalékának cseréjével az átlagéletkor 3 év alatt 12,6 évről 11,6 évre csökkent. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek autóbuszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.”

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba. A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi. A nagyarányú korszerűsítés eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat, és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 

Címkék: fiatalítás, volánbusz, somogy megye, gazdaság