Tavaly a használt családi házak értékesítéséhez átlagosan 154 napra volt szükség, a tégla lakások ennél rövidebb időt, átlagosan 110 napot töltöttek a piacon, a panellakások pedig a leggyorsabban, átlagosan 82 nap alatt keltek el - közölte a 2021-et felölelő statisztikái alapján az Otthon Centrum kedden az MTI-vel.

A közleményben Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője ismertette, hogy amíg a téglalakások értékesítési ideje nem változott 2020-hoz képest, addig tavaly a paneleket 10, a házakat 14 nappal rövidebb idő alatt lehetett értékesíteni a hálózati eladási statisztikák szerint.

Ugyanakkor jelezte, a paneleknél tapasztalt átlagos értékesítési időtől országrészenként jelentős eltérések mutatkoznak.

Az ingatlanközvetítő hálózat szerint leggyorsabban a hat régióközpontban cseréltek tulajdonost a panelek, ezek átlaga 62 nap, míg Budapest belső kerületeiben csaknem duplaennyi időre, 115 napra volt szükség. Ugyancsak száz nap feletti értékesítési idő kellett az agglomerációban és az 5-25 ezer lakossal rendelkező településeken, míg a megyei jogú városokban 95 nap alatt tudták eladni a paneleket.

Arra is kitértek, hogy a téglalakások átlagos forgási ideje 110 nap volt tavaly, a régióközpontokban viszont ez a középérték 88 napot tett ki. Az értékesítéséhez a leghosszabb időre, 128 napra a 25 ezernél kevesebb lakossal rendelkező településeken volt szükség.

Soóki-Tóth Gábor a közleményben hozzátette, a használt házak forgási sebessége még mindig a leglassabb, azonban az utóbbi években ebben a szegmensben csökkent a legnagyobb mértékben az értékesítéshez szükséges idő. Ugyanis amíg 2014-ben még átlagosan 240 nap kellett a sikeres tranzakcióhoz, addig ez az időtartam tavaly átlag 154 napra csökkent.

A használt családi házak eladásához a régióközpontokon túl a fővárosi agglomerációban és a külső pesti kerületekben kellett a legkevesebb idő, átlagosan 135 nap. A kisebb településeken az értékesítési idő átlagosan 170 nap volt, Budán viszont a 200 napot is elérte. Az ingatlanközvetítő hálózat szerint utóbbi a négyzetméterárak jelentős emelkedésével magyarázható.

Borítókép: illusztráció

Címkék: eladás, panel, lakás, gazdaság