Minden évben a csabagyöngyével kezdődik a szüret a dél-balatoni borvidéken, a Balaton Agrár Zrt. ültetvényén. A szőlőtermeléssel és egyebek mellett vetőmag előállítással is foglalkozó vállalat 200 hektárnyi saját ültetvénye mellett még 100 hektárt kezel.

A területekől egy szüreti időszakban 300-350 kamionnyi szőlőt szednek le és szállítanak el feldolgozásra. Ha megépül a saját üzemük akkor a terveik szerint sokkal nagyobb haszonnal tudják továbbadni majd a feldolgozott gyümölcsöt.

"Az általunk feldolgozott szőlőt első ütemben szűrt, hűtött mustként dogozzuk fel, majd azt már kamionnal tudjuk szállítani sokkal biztonságosabban, utána a másik üzemben feldolgozott borként fogjuk értékesíteni. Úgy állítottuk össze a technológiát, hogy a feldolgozó kapacitás - ami az országban az egyik legkorszerűbb a tartálykapacitáshoz képest jóval magasabb." - válaszolta kérdédünkre a Tavaszi József a Balaton Agrár Zrt. vezérigazgatója.

Így a környék gazdáinak szőlőtermését is fel tudják majd dolgozni-tette hozzá a vezérigazgató a támogatói okirat átadásán. A térség országgyűlési képviselője: történelmi léptékű fejlesztésnek nevezte a feldolgozó üzem létrejöttét.

"A boglár borvidék egy olyan borvidékké vált ahol a szőlő jelentős, csaknem 80 százaléka szőlő formájában távozott, és ha ezt legalább részben sikerül feldogozni és legalább azt elkérni, hogy bor vagy must formájában kerüljön piacra akkor ez nemcsak az ezt üzemeltető vállalkozásnak hanem az egész borvidéknek jelentős többlet bevételt fog eredményezni." - nyilatkozta Móring József, országgyűlési képviselő.

A borászatok fejlesztésére országosan 400 milliárd forintnyi igény érkezett. Ebből a boglári borvidék is részesül.

"Itt Somogy megyében ebből a megítélt körülbelül 60 milliárdos forrásból már tizenvalahány ide is fog érkezni. Ennek egy fontos állomása Ordacsehi, ahol a Borvidék számára egy fontos beruházás valósul meg." - tette hozzá Feldman Zsolt, Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az államtitkár hozzátette: a kormány kiemelten támogatja a szőlőültetvények megújítását, az új technológiák megvásárlását és a környezettudatos gazdálkodást.

Címkék: ordacsehi, balaton, bor, gazdaság