Ma már nem ritka, hogy hiába a jó talajkondicionálás, az elvetett termény mintegy 60%-a odavész a hőmérsékletingadozás miatt. A gazdák pedig abban bíznak, hogy a felvásárlási árak talán majd kompenzálják majd a felmerülő kiadásokat.

"A nagy potenciállal rendelkező vetőmagok nem olcsók, akár hazai, akár import, azt meg kell fizetni: a gépi munkák, a szerviz, az üzemanyag, maguknak a technikáknak az ára - kívülállók kevésbé tudják, nagyon modern eszközökről van szó és lépten-nyomon találkozunk a precíziós gazdálkodással- és az élő munkának a költsége. Ami szóbeszéd tárgya, a kémiai anyagoknál az árrobbanás, a betakarítógépek, a tárolás költségei. Nagyon komoly költséggel dolgozik a mezőgazdaság, ez intenzív gazdálkodás. Ha most ilyenkor beköszönt az aszály, nem csak mennyiségi károkat okoz, hanem nagyon komoly minőségi pusztítást is végez." - tudtuk meg egy növényvédelmi szakmérnöktől, Tóth Istvántól.

Jelenleg mindössze csupán 100 ezer hektár termőföldet öntöznek a gazdálkodók, a szakemberek szerint viszont ennek a többszörösére, felelős vízgazdálkodásra és innovatív megoldásokra volna szükség ahhoz, hogy a magyar agrárium ténylegesen biztosítani tudja hazánk önellátását.

Felismerve a klímaváltozás okozta problémákat, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara most egy olyan javaslatot dolgozott ki közösen, amely a Balatont is jelentősen bevonná a hazai öntözésbe.

"Több térségben már sikerült a felszíni vizek megfogásával komoly előrelépést tenni és úgy gondolom, hogy itt Somogy megyében is, mi azt mondjuk, hogy a Balatonnak az ivóvíz minőségű vizét nem biztos, hogy a Dunába kell elengedni, hanem lehet, hogy egy nagyon komoly zöldségtermesztési programot lehet megvalósítani, itt ebben a térségben - vannak rá elképzelések." - válaszolta kérdésünkre Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének alelnöke.

A vízügyi szakemberekkel megújított koncepció már januárban a döntéshozók asztalára kerülhet megvitatásra.

Címkék: agrárgazdaság, öntözés, balaton