A koronavírus-járvány első hulláma után, 2020 tavaszán viszonylag hamar talpra állt az ingatlanpiac, majd meg is élénkült: egyre többen akartak házat, lakást vásárolni. Volt, aki befektetési céllal vett ingatlant, más az állami támogatásokat igyekezett kihasználni.

- Megjelentek a piacon olyan befektetők, akik azért vesznek lakást, hogy bérbe adják. Ez rögtön egy emelkedési tendenciát hozott az árakban. Ami még számított, az a családtámogatási rendszer. Az egy elég erős réteget megmozgatott - tudtuk meg a Ház Ingatlan tulajdonosától, Ház Gergelytől.

A vidéki nagyvárosokban, így Kaposváron is, jellemzően a kertvárosi, udvarral rendelkező, illetve a belvárosi ingatlanokat keresték a vevők. A kereslet élénkülésével olyan ingatlanok is gazdára találtak, amelyek korábban hosszú ideig eladhatatlanok voltak. Felértékelődtek a természetközeli lakhatás lehetőségei is.

null

- Látható volt, hogy a vízparti ingatlanok árai emelkedni kezdtek, hiszen óriási kereslet volt arra, hogy a lakásokból, a házakból tudjanak természetközeli, zöld területre kimenni az emberek. Ez átalakult nemcsak a zöld területekre, hanem úgyanúgy a lakásokra, házakra. Tehát határozottan elmondhatjuk azt, hogy az utóbbi egy-másfél év különösen jelentős áremelkedést okozott az ingatlanpiacon - tette hozzá Boldizsár Balázs, a Boldingatlan Kft. tulajdonosa.

Az otthonteremtési támogatások, illetve megtakarítások mellett ugyanakkor a szakértők szerint ma már több, viszonylag kedvező hitelkonstrukció is segítheti az ingatlanvásárlást.

Címkék: lakás, eladó, ingatlan, ház, gazdaság