„Kaposvár már hosszú évekkel ezelőtt kiérdemelte, hogy közlekedésfejlesztési mintavárosnak tituláljuk ” – ezt monda a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, aki szerint a somogyi megyeszékhely az elmúlt években rengeteg munkát fektetett a közlekedés fejlesztésébe.

2016-ban a gázolajos buszok helyett környezetkímélő, sűrített földgázzal futó járműveket vett a város, majd megépítette a korszerű busztelephelyet, idén pedig két db elektromos hajtású, zéró károsanyagot kibocsátó busz is vesznek.



- A város a jövőben tovább folytatná a közlekedés fejlesztését. A megújítás célja a környezetszennyezés csökkentése, a tisztább levegő és az egészségesebb környezet megteremtése – mondta az aláíráson Kaposvár polgármestere.

Szita Károly hangsúlyozta: új elektromos buszokat vesznek, új, korszerű utastájékoztató rendszert alakítanak ki, megépítenek 15 smart autóbusz megállót és kialakítják az e-jegyrendszert is.

„Két éve négy pontban határoztuk el azt közösen a kaposváriakkal, hogy milyen város szeretnénk. Ebből sok dolog már megvalósult: közel állunk a teljes foglalkoztatottság eléréséhez és gyarapodik is közösségünk. De el akarjuk érni azt is, hogy energiafüggetlenek és egészségesebbek legyünk. A napelempark megépítése, a korszerű hulladékgazdálkodás kialakítása, a távhő rendszer korszerűsítése, a biogáz használata mind ezt célozta.” – tette hozzá a polgármester.

A legnagyobb mértékű károsanyag kibocsátást az ipar és a közlekedés okozza a megyei jogú városokban, ezért Kaposvár elhivatott a zöld közlekedés megvalósítása, a zéró emissziós közlekedési eszközök minél hatékonyabb felhasználása mellett.

Szita Károly hozzátette: a már megrendelt két darab magyar gyártmányú Ikarus busz mellé most hat újat vásárolnak, a tervek szerint pedig legkésőbb 2028-ra a teljes buszflotta elektromos meghajtású lesz.

Címkék: elektromos busz, fejlesztés, közlekedés, gazdaság, kaposvár