Korábban elegendő volt egy bejelentő űrlap kitöltése a vendégeknek, most egy új fajta vendég azonosítás szükséges a szállások elfoglalásához, ez a VIZA-rendszer. Ennek az új módszernek a lényege, hogy bejelentkezéskor a recepción a személyes iratokat egy okmányolvasóval beszkennelik, majd továbbítják a Magyar Turisztikai Ügynökségnek egy zárt adatbázisba. Ez a rendzser kizárólag közrendvédelmi célokat szolgál, a személyes adatokhoz csak a rendőrség férhet hozzá.

"Én úgy gondolom, hogy ez a rendszer bevezetése a biztonság szempontjából egy nagyon nagy előny. Úgy látom, hogy ezt a vendégek is így kezelik. Nincs semmiféle bizalmatlanság azzal kapcsolatban, hogy át kell adniuk ilyen jellegű adatokat." - válaszolta kérdésünkre a Hotel Dorottya szállodavezetője, Ranczinger Krisztina.

A regisztrációhoz a kiskorú gyermekeknek is kötelező személyes iratait ellenőrizni. Érvénytelen okmányok esetén a vendégfogadó helynek meg kell tagadnia a szolgáltatás igénybevételét, és amennyiben előre fizetéssel foglaltak visszafizetni a szállás vagy előleg díját. Több európai országban is ezzel a módszerrel fogadják a vendégeket és régóta elfogadott gyakorlat már a szálláshelyeken.

Címkék: VIZA, foglalás, szállás, gazdaság