A somogyi megyeszékhely levegőminőség-javító programjának részeként ma egy ágaprítógépet kapott a Kaposvári Városüzemeltetési Nonprofit Kft.

"A KAVÜN belül egy megújulási folyamat vette kezdetét az idei évben, ennek része az, hogy ágaprító berendezést fogunk használni a városüzemeltetés területein. Ennek az ágaprítónak az a fő célja, hogy a különböző eddig ipari hulladékként keletkező ágakat felhasználjuk." - tudtuk meg Horváth Attilától, a Kaposvári Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

Az ebből készült mulcsot, mint növénytakarót használják majd fel, hogy megakadályozzák a gyomosodást. A levegőminőség-javító programnak fontos eleme a komposztálás is.

ágaprító

"Az elsődleges célunk, az az hogy a lakosság által begyűjtött, a kertekben keletkezett ágaknak az aprítását és szecskázását ez a gép elvégezze, továbbá a fő cél, és ugye ez a projektnek is egy fő célja a komposztálás népszerűsítése. Ezzel példát szeretnénk mutatni a kaposvári lakosoknak, hogy hogyan tudnak komposztálni ők is a saját otthonukban." - mondta el Csajka Hedvig, ökomenedzser.

Az ágak komposztálásával ugyanakkor a háztartásban keletkezett hulladék mennyisége is csökkenthető, egyben javul a termőtalajok minősége is.

Címkék: ágaprító, városüzemeltetés, komposzt, gazdaság