Október 24-én tartják az éghajlatvédelmi világnapot, melynek ötlete a 350.org nevű nemzetközi klímavédelmi mozgalomtól származik. A szám az atmoszféra biztonságos szén-dioxid-szintjére utal, ami mára elérte a 400 ppm-et. A ppm arányszám, az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja, azaz részecske per millió - jelenleg évente átlag 2 ppm-mel növeljük a légkör szén-dioxid-telítettségét.

Kutatók szerint a Föld légkörének szén-dioxid-tartalma hozzávetőleg 280 ppm volt az emberi civilizáció kezdetétől egészen az ipari forradalomig. Az emberiség csak ekkor kezdte elégetni a szenet, a gázt és az olajat, és emiatt a szén-dioxid mennyisége a légkörben emelkedni kezdett, először lassan, majd az elmúlt évtizedekben egyre gyorsuló ütemben, és a telítettség mára elérte a 400 ppm-et.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Ha még ebben a században nem csökkentjük a telítettséget 350 ppm alá, akkor Földünk klímarendszere veszélyesen közel kerül egy olyan fordulóponthoz, ahonnan már nincs visszaút. Erre is utal az ENSZ alá tartozó Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) idén augusztusban kiadott jelentése. A testület szerint, ha tovább folytatjuk a klíma- és természetpusztító tevékenységeket, a század végére 2-3 fokos emelkedés állhat be, ami felmérhetetlen következményekkel járhat. Csak viszonyításképp: a 2015-ös párizsi klímacsúcson azt fogalmazták meg a világ vezetői, hogy század végére nem lépi túl a globális átleghőmérséklet emelkedése a 1,5 Celsius fokot. Ez lenne az a határ, ami még épp nem borítaná fel a mai modern civilizációnk életét.

A klímatudósok szerint a limitátlépést csak akkor tudjuk megakadályozni, ha gyorsan (még ebben az évtizedben) és drasztikusan csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. A szakemberek a jelentést az idén ősszel Glasgowban tartandó klímacsúcs résztvevőinek is címezték, hiszen ők tudnak igazán tenni a globális éghajlatváltozás megállítása érdekében.

A IPCC jelentésének leglényegesebb konlklúziói:

  • Egyértelmű, hogy az emberi tevékenység hatására melegszik a légkör, az óceán és a szárazföld.
  • Az éghajlatváltozás üteme példátlan az emberiség történelmében, a felmelegedés 1,09°C körül volt 2011-2020 között az ipari forradalom előtti időszakhoz képest.
  • Az előző Értékelő Jelentés (2014) óta erősen melegedett a Föld felszíne, az utolsó 5 év (2016-2020) volt a legmelegebb legalább 1850 óta.
  • A tengerszint emelkedésének és a jégtakarók olvadásának üteme felgyorsult.
  • Egyre több és súlyosabb extrém időjárási esemény történik, és egyre erősebb bizonyítékok támasztják alá, hogy ez az emberi tevékenység számlájára róható fel.
  • Az Északi-sarkvidék 2050 előtt valószínűleg legalább egy alkalommal jégmentessé válik, még a 1,5 fokos cél eléréséhez szükséges út követése esetén is.
  • Nem zárható ki a jégtakarók összeomlása és az óceánok áramlásainak változása, beleértve a Golf-áramlat leállását.
  • A felmelegedés tovább fog folytatódni, amíg a CO2 kibocsátások elérik a nettó zéró szintet.
  • A 1,5 fokos cél még mindig elérhető, de ehhez gyors kibocsátás-csökkentés szükséges. Ha nem csökkentjük minél előbb a kibocsátásokat, akkor a jelenlegi szint mellett 2030-ig elfogyaszthatjuk azt a maximális CO2 mennyiséget, aminek kibocsátásával még tartható a 1,5 fokos cél.
  • A metánkibocsátásokat is gyorsan és jelentősen csökkenteni kell.

Címkék: szén-dioxid kibocsátás, klímavédelem, éghajlat, világnap, gazdaság