Meredeken nő a papír előállításához szükséges cellulóz ára, ennek egyik következménye, hogy globálisan már akadozik a nyersanyag szállítása is. Ez nem csak a gyártóknak, de a kereskedőknek és végül a vásárlóknak is gondot okozhat majd - írja a Napi.hu

A papírhiány egyik oka a nyersanyag elképesztő mértékű drágulása mellett, hogy az energia- és üzemanyag költségek is folyamatosan emelkednek, és a globális áruszállítás se működik gördülékenyen az utóbbi hónapokban.

Ha az elmúlt hónapok görbéit nézzük, elmondható, hogy a cellulóz áremelkedése szinte függőleges ívet ír le - mondta a Napi.hu-nak Dr. Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója.

Egy másik nagyon szignifikáns változás, hogy a konténerek árai négyszeresére nőttek. Míg az év elején 3 ezer, addig most már 12 ezer dollárt is elkérhetnek érte. Az energiaárak növekedésével kapcsolatban Peller elmondta, a papírkereskedők az áremelkedésre úgy reagáltak, hogy azonnali hatállyal 200 dollárral növelték a pluszköltségeket. Belgiumban például ugyanezen a jogcímen szintén 150 dollárt tettek rá tonnánként az amúgy is borsos számokra.

Tankönyvraktár Magyarországon
Tankönyvraktár Magyarországon

Ez nem csak a nyomdaiparon, hanem az egész ágazaton végigsöpör. A környezettudatosság jegyében ugyanis egyre keresettebb a papír, hiszen sokan állnak át műanyagról a papíralapú csomagolóanyagokra. 

A szakértő szerint a drágulási folyamat elején vagyunk, így az átlagemberek csak pár hónap múlva fogják érzékelni a pénztárcájukon a világpiaci hatásokat.

Az elkövetkező hónapokban ugyanis nem várható, hogy a helyzet javulni fog. Valószínűleg jövő nyárra már visszaállhat a régi rend, de ezt még senki nem tudja megjósolni. Míg a magyarországi papírforgalmazók raktári kapacitásai normál időszakban bőségesen elegendők, a nyomdák azok, akik nem rendelkeznek már ilyen kapacitásokka - mondta Peller.

A megnövekedett költségeket a nyomdák is tovább fogják hárítani a megrendelőkre, tehát rövid távon is növekedni fog a papíralapú nyomdai termékek ára.

Címkék: világpiac, cellulóz, papír, drágulás, könyv, gazdaság