A punya és a pörkölt készítésének kulisszatitkait is megtanulhatták a fiatalok az idősebbektől Pálmajorban néhány évvel ezelőtt. Akkor több generációnak szerveztek közös programot a településen. A közösségépítés és a tudás átörökítése volt a cél. A roma szervezetek azt mondják nagyon fontosak számukra ezek az alkalmak, amelyeket pályázati források nélkül nem nagyon tudnának megszervezni.

"2010. óta folyamatosan pályázunk. Táboroztattunk gyermekeket, tanulmányi ösztöndíjakat tudtunk a gyerekeknek adni, mentorháló programot tudtunk létrehozni" - árulta el kérdésünkre Moldoványi János, a Rinyamenti Hátrányos Helyzetű Emberek Egyesületének elnöke.

roma

Pénteken Kaposváron a legújabb pályázati lehetőségeket ismeretették az érdeklődőkkel. A fórumon elhangzott, hogy a kormány egyre több támogatást ad.

"2011-ben megalakult a roma stratégia. Különböző támogatások voltak ösztöndíj programok formájában. Illetve roma szakkollégiumok, szakkollégium hálózat is megalakult. Ennek köszönhető, hogy nagyon sok roma fiatalnak sikerült diplomát szerezni. Nem úgy mint a rendszerváltozás előtt, akkor százalékban sem lehetett mérni a roma diplomások számát." - mondta el Farkas Félix, az Országgyűlés roma nemzetiségi szószólója.

Idén 600 millió forintra pályázhatnak a roma szervezetek. A támogatások célja a magyarországi romák hagyományainak, szellemi és tárgyi emlékeinek a megőrzése. A nyertesek a többi között érdekképviseletre, oktatásra és táboroztatásra is költhetnek majd.

Címkék: roma, oktatás, támogatás, gazdaság