A Vegetáriánus Világnapot 1977-ben alapította az Észak-Amerikai Vegetáriánus Társaság. Azóta ezen a napon hirdetik világszerte a húsmentes életmódot, amelynek során nem csak egy újfajta étrenddel, hanem a hústermelés környezeti hatásaival is megismertetik az érdeklődőket.

A vegetáriánusok egy része egészségi, más része filozofikus meggondolásokból nem fogyaszt húst. A vegetarianizmusnak több válfaja létezik. Van, aki egyáltalán semmilyen állati eredetű fehérjét (még tojást, tejet, tenger gyümölcseit sem) vesz magához, de vannak olyan, magukat vegetáriánusoknak mondó emberek, akik halat, illetve fehér húst esznek.

Vegán bundáskenyér, egy idei strandétel versenyen
Vegán bundáskenyér, egy idei strandétel versenyen

Német táplálkozáskutatók szerint testsúlykilogrammonként 0,8 gramm fehérjebevitel volna az ideális, mi ennek átlagosan a dupláját fogyasztjuk. Ráadásul a szakemberek fehérjét ajánlanak, nem pedig húst. Az tény, hogy ennek a fehérjének teljes értékűnek kell lennie és a hús megfelel ezen követelményeknek. Azt azonban kevesen tudják, hogy növények között is igen sok (főleg a hüvelyesek) kielégíti az ember ezen igényeit. A húsevésnek persze vannak előnyei is: nem kell tudatosan megterveznünk a táplálkozásunkat, mert minden esszenciális aminosav megtalálható benne.

Ennek alapján kijelenthető, hogy több húst fogyasztunk a kelleténél, ami nem csak saját egészségünk miatt problémás, hanem a hústermelés környezeti hatása miatt is. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint a húsfogyasztás jelenleg az emberiség legégetőbb, megoldásra szoruló problémája.

Ennek nem csak állatjogi okai vannak: a hús környezeti hatása több szempontból is jelentős. Sok ember már tisztában van vele, hogy az állattenyésztés által kibocsátott üvegházhatású gázok felérnek az összes földi közlekedési eszköz, repülő és rakéta által kibocsátott gázzal. A hústermeléssel kapcsolatos még több infó elérhető ebből a grafikából.

Épp ezért rengeteg törekvés látott napvilágot az utóbbi időben a húsok különféle pótlására. Ilyenek például a műhúsok. Az amerikai Beyond Meat csapata képzett tudósokkal dolgozik együtt, hogy a hús alapvető elemeihez eljutva azokat közvetlenül növényekből tudják kivonni, ehhez például borsót, céklát, kókuszolajat és burgonyakeményítőt használva.

Címkék: környezetterhelés, vegetáriánis világnap, húsfogyasztás, gazdaság