Már csaknem 50 éves a munkagép tároló teteje a magyaratádi Barátság Szövetkezet területén. A hullámpala több helyen be is szakadt, így ráfér a felújítás. A szövetkezet vezetője azt mondja: nagy segítséget jelentenek a vidékfejlesztési támogatások, például, hogy ez a tetőcsere is megtörténhessen.

agrár telephely

"A szárító és a tároló pályázatba szeretnénk belépni, mert ott esetleg még rakodó gépet is tudnánk cserélni, mert az belefér a keretbe. És a tárolóknak a tetőszerkezetét szeretnénk megoldani mert a hullámpalát szeretnénk kiváltani valami modernebbre." - árulta el Laczkovics Sándor, a szövetkezet elnöke.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke egy szerdai sajtótéjékoztatón azt mondta: soha nem látott nagyságrendben segíthetik támogatások a magyar gazdák versenyképességét.

"A magyar mezőgazdaság és élelmiszer ipar fejlesztésére 2027-ig 4265 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ha ehhez még hozzá veszzük a jövedelmpótló támogatásokat, ami 3272 milliárd forintnyi támogatás, akkor ez összesen 7537 milliárd ami rendelkezésre áll a vidéki térségek fejlesztésére." - összegzett Berek Gábor.

A kamara és a kormányhivatalok egyaránt arra buzdítják a gazdákat, hogy éljenek ezekkel a pályázati lehetőségekkel.

Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor

"A gazdák figyeljék a kiírásokat, próbáljanak meg minél több pályázaton részt venni és eredményesen szerepelni. A magunk részéről minden segítséget megadunk ehhez. A kamara abban hogy a pályázatokhoz tanácsokat adjon, mi pedig abban, hogy minél rövidebb idő alatt próbáljuk a pályázatok elbírálását elvégezni." - tette hozzá a Somogy megyei kormánymegbízott, Neszményi Zsolt.

A termelők támogatási kérelmeikhez, pályázataikhoz szakértő segítséget kérhetnek a Somogy Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztési főosztályának munkatársaitól, valamint a falugazdászoktól.

Címkék: Agrár, mezőgazdasgá, élelmiszeripar, támogatás, gazdaság