Minden évben július – augusztusban érjük el az emberi túlfogyasztás napját, vagyis azt a napot, amikor az emberiség igénye az elérhető természeti erőforrásokra meghaladja a Földünk által újratermelni képes készletet. A környezetvédelmi szakemberek szerint több területen is tehetünk azért, hogy ezt a napot kitoljuk. Így például:

- csökkentenünk kellene az élelmiszer-hulladék mennyiségét

- kevesebbet kellene autóval járnunk és többet bicikliznünk

- kevesebb húst kellen fogyasztanunk

- csökkentenünk kellene karbon-lábnyomunkat is

Kaposvár kiemelt célja a zöld város megteremtése. Ennek érdekben kerültek napkollektorok a közintézmények tetejére, ezért cserélték le a gázolajos buszokat földgáz hajtásúra, ezért lett ledes a közvilágítás, ezért épült meg itt Közép-Európa legnagyobb napelemparkja. És ezért fejlesztik folyamatosan a távhőrendszert. A karbon-lábnyom csökkentésben nagy szerepe van a lakóhely fűtésének. A gyengén, nem megfelelően szigetelt lakással az „utcát fűtjük”, vagyis rengeteg energiát pazarlunk. De az sem mindegy, hogy mivel fűtünk.

A város most újabb fejlesztésbe fog: a tervek szerint biomassza fűtőműből származó energiával látnák el a távfűtőmű energiaigényét. Az 1.700 négyzetméteres létesítményben kap helyet a faapríték tüzelésű fűtőmű, amely apríték-tárolóból, kazánházból és apríték-adagolóból áll. A két kazános fűtőmű teljesítménye 2×7,5 megawatt lesz.

Az Agrárközgazdasági Intézet szakemberei szerint a biomassza felhasználásnak számos előnye van:

- a fosszilis energiahordozók kiváltásával hozzájárul a fenntartható fejlődéshez,

- csökkenti a levegőszennyeződést, az üvegházhatás

- természeti adottságainak köszönhetően Magyarország jelentős mennyiségű alapanyagot tud biztosítani

- folyamatosan megújul

- a kutatások szerint a biomassza elégetésekor éppen annyi szén-dioxid keletkezik, amennyit az elégetett növények a fotoszintézis során elhasználtak, így egy lehetséges alternatívát jelent a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére.

Forrás: energiakaland.hu

És ami a kaposváriaknak ugyancsak fontos: szabályozhatóbb az ár, hiszen csökken az importfüggőség a gázszállítóktól.

Magyarországon jelenleg 29, biomassza alapanyagokat felhasználó erő- és fűtőmű működik.

Címkék: zöld, faapríték, biomassza, környezetvédelem, távhő, gazdaság