Tavaly minden eddiginél több, összesen 31,4 tonna búzát gyűjtöttek össze a somogyi gazdák a Magyarok Kenyere Programban. A kezdeményezés 11 évvel ezelőtt indult és azóta minden évben rekordot döntött az összegyűjtött gabona mennyisége. Ez nemcsak a hazai, de a határon túli közösségeknek is köszönhető.

"Magyarországról 599 tonna gyűlt össze, a határon túli magyarok pedig 463 tonnát adtak ehhez hozzá. Nagyon nagy tisztelet övezi a kárpátaljai magyar gazdaköröket és gazdákat, mert mindenki előtt ismert az ő helyzetük, ennek ellenére erőn felűl teljesítenek szinte minden évben" - mondta el egy mai sajtótájékoztatón a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Szabó Tamás.

Fotó: MTI: Bodnár Boglárka
Fotó: MTI: Bodnár Boglárka

A Magyarok Kenyere Program idén is folytatódik. Somogyban ezúttal 14 gyűjtőponton lehet leadni a búzát. De nem csak gazdáknak szól ez az akció, hiszen bárki adakozhat akár termény, akár pénz formájában is. Ezt a 10300002-10623342-49020015-ös bankszámlaszámon tehetik meg.

"Már nem csak arról van szó, hogy aki búzát termel, akkor ő valamennyit felajánl, hanem lehetősége van bárkinek csatlakozni ehhez az akcióhoz. Akár egy települési önkormányzat is vásárolhat búzát és járulhat hozzá ahhoz, hogy akiknél nagyobb a szükség, oda eljusson ez a segítség" - tette hozzá Móring József Attila, országgyűlési képviselő.

magyarok kenyere nagybajom

Az összegyűjtött gabonából készült lisztet és kenyeret olyan hazai és határon túli intézmények között osztják szét, amelyek rászorulókat, főleg gyerekeket segítenek.

"Mi segíteni fogunk abban, hogy a lehető legjobb helyre kerüljön az adomány. Megkeressük azokat a somogyi intézményeket, akik a legjobban rászorulnak. Igyekszünk majd felgyorsulni, hogy minél előbb el tudjuk juttatni a rászorulóknak az adományokat" - árulta el Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott.

Az adományokat augusztus 20-ig várják a gyűjtőpontokon. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is a barcsi malomban őrlik majd meg a Somogyban összegyűjtött búzát. Az ünnepélyes összeöntést Ópusztaszeren tartják majd.

Címkék: Magyarok kenyere, jótékonyság, búza, adomány, gyűjtés, gazdaság