Pályázatot írnak ki új családi és munkahelyi bölcsődei helyek létrehozására 2,8 milliárd forintos keretösszegben - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője kedden Budapesten.

Novák Katalin az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón közölte: az új bölcsődék létrehozására és kis értékű tárgyi eszközök beszerzésére augusztus 15-éig, illetve szeptember 15-éig lehet pályázni. A családi és munkahelyi bölcsődék rugalmasabban működtethetők, mint a klasszikus bölcsődék. Az elmúlt időszakban nyolcszorosára emelték a munkahelyi bölcsődék támogatását, ennek az intézménynek azonban ma még nincs kultúrája Magyarországon, ezért is szeretnék a mostani pályázattal ösztönözni a munkaadókat ilyenek létesítésére - tette hozzá a miniszter.

Novák Katalin fotó: MTI/Soós Lajos
Novák Katalin fotó: MTI/Soós Lajos

Az operatív törzs további döntéseket is hozott kedden:

  • Bővítik az Erzsébet-táborok hálózatát, Csillebércen és Galyatetőn is lesz ilyen. Biztosítják a tervezéshez és az előkészítéshez szükséges forrásokat, az ingatlanok már az alapítvány tulajdonában vannak. A beruházással 2000 férőhellyel tudják bővíteni a kapacitást. Mindkét tábor esetében teljes átalakításra van szükség. Augusztustól egyébként a fonyódligeti beruházást is befejezik, ahol jurtatábor nyílik majd meg.
  • 1,2 milliárd forinttal támogatják a Szent János Kórház és Szakrendelő gyermek- és ifjúságpszichiátriai rehabilitációs osztályát annak érdekében, hogy fejleszthessék a kapacitásait. A fejlesztéssel a járóbeteg-ellátást igénybe vevők száma megduplázódhat, a fekvőbeteg-ellátásban részesülőké pedig másfélszeresére emelkedhet.
  • A járvány elleni védekezésben segítő 9000 egyetemistának ingyenes belépőt biztosítanak az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) nulladik napjára.
  • Az operatív törzs azt javasolja a kormánynak, vizsgálja meg, hogyan tudná támogatni a kis településeken tartandó rendezvényeket, falunapokat. A sajtótájékoztatón Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója közölte: a jövőben a falusi turisztikai szolgáltatók is várhatják melegkonyhával a vendégeiket 16 főig.

Címkék: Novák Katalin, újraindítás, bölcsőde, operatív törzs, támogatás, gazdaság