Bejelentési, regisztrációs kötelezettséget vezet be a kormány az építőipari termékek kivitelére, vagyis bizonyos anyagokat csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón.

Gulyás Gergely közölte: a kivitel engedélyeztetésének bevezetése uniós kötelezettségek miatt csak október 1-jétől lehetséges, a bejelentési kötelezettséget azonban azonnal alkalmazhatja a kormány.

null

Közölte: az intézkedés az acél- és vastermékekre, a szigetelő anyagokra, a homokra, a kőre, a kavicsra és a sóderre vonatkozik. Célja, hogy mérsékelje a jelentősen emelkedő építőipari alapanyagárakat, amiről a miniszter azt mondta: annak mértékét a piaci folyamatok nem indokolják.

Oltási akciót indít a kormány, amelynek keretében a háziorvosok akár személyesen is felkeresik azokat a 60 év felettieket, akik még nem olttatták be magukat, mivel ez a korosztály legveszélyeztetettebb - erről szintén a szerdai kormányinfón volt szó.

Gulyás Gergely közölte: két napon belül beolthatók azok, akik most kérnek vakcinát. Hozzátette: a járványnak még nincs vége, a szakértők szerint várható egy negyedik hullám, ami döntően azokat érinti majd, akik nem olttatták be magukat. Kijelentette ugyanakkor, hogy a Magyarországon elérhető mind a hat oltóanyag védettséget nyújt a ma ismert mutációkkal szemben.

Címkék: kormányinfó, építőanyag, gulyás gergely, gazdaság