A Pécsi Tudományegyetem mellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusa is szerepet kapott a régió stratégiai programjának kidolgozásában. Az intézmény ugyanis tudásközpontként működik és folyamatosan részt vesz a régió gazdaság-, illetve vidékfejlesztésében.

- A szerepünk az, hogy támogassuk a fiataloknak az ittmaradását a régióban. Először is kínáljunk nekik lehetőséget a továbbtanulásra, majd ezt követően megfelelő munkahelyet - mondta a mai sajtóeseményen prof. dr. Kovács Melinda, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorhelyettese.

A program kidolgozása november és április között történt meg és rövidesen a kormány elé kerül. A cél a régió felemelkedése, felzárkóztatása, és versenyképességének növelése. Területe magába foglalja a Balaton kivételével Somogyot, Tolna nyugati és Baranya északi részét.

- A végső cél az, hogy ez a régió helyben tudja tartani a lakosságát. Nem szabad csak nagyipari központokbam gondolkodni. Vissza kell adni az erejét, a becsületét, a jövőképét, a lendületét ennek a nagy agrártérségnek, amelyikben élünk - tette hozzá dr. Mikes Éva, kormánybiztos.

A kaposvári campus tudományos munkatársai statisztikai adatokból és személyes, valamint tudományos munkáik tapasztalatiból állították össze a fejlesztési anyagot.

A Kaposvár és térsége növekedési centrumal kapcsolatban is készült egy tanulmány, illetve program a campuson, amelyet rövidesen megtárgyalásra készen adnak át a szakemberek.

Címkék: régió, egyetem, fejlesztés, gazdaság