Tavaly januárban az innovációs és technológiai miniszterrel közösen jelentette be a város polgármestere, hogy hamarosan Kaposvár lesz a magyarországi hadiiparfejlesztés egyik fontos bázisa. Ma pedig már a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal tárgyalt a városvezetés a beruházás részleteiről. Kaposváron ugyanis az ősszel elindul a gumikerekes harci járművek gyártása.

- Kaposvárra két ok miatt esett a választásunk. Egyrészt a katonai múltja miatt, hiszen azt látjuk hogy ezekben a városokban olyan szakképzett munkaerőt tudunk találni, aki érti a hadiipar részleteit, de ez még önmagában nem lenne elég ha nem lenne egy olyan támogató városfejlesztés és helyi képviselőtestület illetve rendkívül lényeges a helyi parlamenti erő támogatása is, aki biztosítanák azt a gyorsaságot, amit a hadiipar ma megkövetel - tette hozzá Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős koránybiztos.

A fejlesztések több lépcsőben valósulnak meg. Első körben az úgynevezett 4*4-es páncélozott harci járművek elektronikai beszerelése történik Kaposváron, majd később már ezeknek a főbb elemeit is itt építik meg. Egy teljesen új gyáregységben, egy új ipari területen.

- Megnőtt városunk iránt a beruházási érdeklődés, így aztán nem 20 hektárra, hanem 170 hektárnyi ipari területre nyújtottunk be igényt a magyar kormány felé, amely támogatást kapott. Ebből a 170 hektárnyi ipari területből első ütemben, tekintettel arra, hogy 10+10 hektárra van a Rheinmetalnak szüksége, 44 hektárt valósítunk meg, melynek az előkészítő munkálatai zajlanak - mondta egy mai sajtóeseményen Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője.

A beruházás, amely szervesen kapcsolódik a város újraiparosítási törekvéseihez csaknem 300 embernek ad majd munkát és biztos megélhetést.

- A város szándéka és célja Kaposvár újraiparosítása. Ez 2 fontos célt tartalmaz: az egyik az, hogy teljes legyen a foglalkoztatottság és ne legyenek munkanélküliek, e tekintetben már jól állunk. A másik pedig, hogy emelkedjenek a munkabérek, és nagyon jól tudjuk, hogy ezt csak úgy tudjuk elérni, hogyha olyan magasabb hozzáadott értékű termékeket gyártó üzemek és gyárak érkeznek Kaposvárra, amelyek felfelé húzzák a béreket, és ezek közé tartozik a hadiipar - nyilatkozta Szita Károly, a megyeszékhely polgármestere.

A kaposvári hadiiparfejlesztésére 30-50 milliárd forintot költ a kormány.

Címkék: hadiipar, fejlesztés, kaposvár, gazdaság