A Kapos-Coop hálózatának üzletei több kistelepülésen is jelen vannak Somogyban. A boltok a napi élelmiszer-, illetve egyéb árucikk-igényét elégítik ki a falvakban élőknek. Az idők folyamán a csökkenő kereslet és így a gazdaságtalan működés miatt több üzletet be kellett zárni. A Magyar Falu Program által kínált pályázat azonban most új lehetőségeket kínál a meglévő üzletek fejlesztésére.

"40-50 között van azoknak a boltoknak a száma, ami 2 ezer fő alatti településen van. Ezekre a boltokra olyan pályázatot írtak ki, ami energetikai, műszaki berendezések vásárlására, illetve munkabér támogatásra, valamint még épületvásárlásra is ad lehetőséget. Hogy ezzel a lehetőséggel mennyiben tudunk élni, majd a pályázati anyag határozza meg." - mondta el Szunyog Csaba, a Kapos-Coop Zrt. ügyvezető igazgatója.

falusi kisboltok

A pályázat révén egy üzlettulajdonos vagy vállalkozás az induláshoz akár 60-70 millió forint támogatást is elnyerhet. Ezekben a kisboltokban olyan hosszútávú, a fenntarthatóságot biztosító többletszolgáltatások lennének, mint például a vény nélkül kapható gyógyszerek árusítása vagy a postai szolgáltatás. Emellett "piaci közösségi" térként kávét, fagylaltot vagy péksüteményt kínálhatnának a vásárlóknak. A megyei cooposok egyesülete is lát lehetőséget a pályázatban.

"Ezt a pályázatot már régóta vártuk és a pályázatnak a feldolgozása, részletes megismerése most van folymatban. Így előzetesen azt tudom elmondani, hogy a kistelepülésekhez jelentős felújítást, beruházást, eszközpótlást lehet elérni. Nyilván ez feltételekhez van kötve és az egyéb kiegészítő tevékenységekhez üzleti tervet kell készíteni üzletenként. Tehát ez a feladat a coopos vállalkozások számára jelenleg egy nagy öröm, de egy nagy kihívás is, hogy meg tudjunk felelni a pályzati kiírásnak." - tette hozzá Hatta József, a Somogy-Coop Egyesület elnöke.

Az érintettek elmondták: a következő időszakban több szakmai fórumot, megbeszélést is tartanak a pályázat részleteiről, hogy így a kistelepüléseken élők számára is a legjobb döntést hozhassák a fejlesztésekről.

Címkék: kisbolt, pályázat, Somogy, gazdaság