Szita Károly szokásos péntek reggeli rádióinterjújában elmondta: járványügyi adatok hetek óta stagnálnak a somogyi megyeszékhelyen. Az egészségügyi dolgozók és a szociális otthonok lakói már megkapták a koronavírus elleni vakcinát, a héten pedig megkezdődött a 80 év felettiek oltása is.

A városvezető arról is beszélt, hogy egy évvel ezelőtt ilyenkor már majdnem mindenki dolgozott Kaposváron, aki akart, ám a pandémia miatt márciustól júniusig több mint 700-zal nőtt a munkanélküliek száma. Akkor azonban olyan helyi, illetve kormányzati gazdaságvédelmi intézkedések születtek, amelyek eredményeképp az idei év első hónapjában 1520 regisztrált álláskereső volt a városban, ami az elmúlt húsz év legkedvezőbb januári mutatója. A munkanélküliségi ráta így 3,7 százalékos.

"Nem emeltünk helyi adót. A vendéglátópari üzleteinknél 90 százalékos bérletidíj-kedvezményt biztosítottunk, ingyen adtuk a teraszokat. Azon túlmenően, hogy nem emeltünk helyi adót, a helyi adó átütemezéséről döntöttünk, bizonyos esetekben csökkentéséről is. A kis- és középvállalkozások esetében az iparűzési adó megfeleződött, hisz 2 százalékról 1 százalék lett. Ezeket a döntéseket és ezeket a kedvezményeket viszont azzal a feltétellel biztosítottuk, és adjuk a a mai napig is - egész addig, teszem hozzá, amíg szükség van rá - hogy a munkaadók nem bocsájthatnak el munkavállalókat" - ismertette a részleteket, Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: munkaadó, gazdaságvédelem, munkavállaló, oltás, munkahely, egészség, járvány, vakcina, koronavírus, adó, Kaposvár