A kormány egyik hadiipar-fejlesztési helyszíne lesz Kaposvár. Itt épül meg ugyanis a gumikerekes harci járműveket gyártó Rheinmetall Hungary Zrt. második üzeme. A  részletekről Szita Károly polgármester pénteken egyeztetett az innovációs és technológiai miniszterrel. Palkovics László azt is hangsúlyozta: az ilyen fejlesztések mindig magukkal vonzzák a többi befektetőt is, így Kaposvár szép jövő előtt áll.

Pár hónappal ezelőtt érkezett meg az első fecske Kaposvár legújabb ipari parkjába. A speciális gépjárműveket gyártó BM Heros Zrt. csaknem 100 embernek ad munkát. Ez a beruházás is része Kaposvár újraiparosítási programjának, de a fejlesztések ezután is folytatódnak.

- Abban a hadiiparfejlesztési koncepcióban, amit Magyarország az elmúlt hónapokban megkezdett, Kaposvárnak is fontos szerep jut. A Rheinmetall Hungary Zrt. egy olyan cég, amit a magyar állam és egy német cég közösen hozott létre. Ennek Zalaegerszeg után a második telephelyét Kaposváron fogjuk felépíteni, ahol gumikerekes harcjárművek fejlesztésével és építésével fognak foglalkozni - jelentette be pénteken Palkovics László, Innovációs és Tehnológiai miniszter.

A tervek szerint 30-50 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően a jövőben erősödik a gépipar Kaposváron.

- Egy olyan iparfejlesztési program indul el városunkban, amelynek az lesz a végeredménye hogy mindenki dolgozhat aki akar. Nem csupán nálunk élők, hanem a környékünkön élők is. Emelkednek a munkabérek is, hiszen olyan technológiák kerülnek hozzánk, amelyek még nem voltak, hadipari feljesztés indul Kaposváron, erősödik a zöldipar és erősödik a gépipar is - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A hadiipar-fejlesztés kaposvári állomása is újabb több száz családnak ad majd biztos megélhetést.

- Ez egy óriási lehetőség, 300 család megélhetését biztosítja, iparűzési adó a város eddig meglévő infrastruktúrájának. Az egész város működésének és fenntarthatóságának záloga lehet ez a beruházás - mondta Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője.

A fejlesztés révén a jövőben éves szinten 100 harci jármű gyártása és fejlesztése valósul majd meg a megyeszékhelyen.

Címkék: harci jármű, Rheinmetall Hungary, kaposvár, gazdaság