A somogyi agráriumot sem kímélte tavaly a koronavírus-járvány. A tavaszi időszakban a korai zöldségtermesztés, a díszkertészet és a halászat komoly akadályokba ütközött. A szántóföldi növénytermesztést pedig a tavaszi fagyok, majd az aszály, illetve a nyári felhőszakadások sújtották. A gazdákat segítendő a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága az országban az elsők között egy különleges munkacsoportot hozott létre. A Megyei Agrárkoordinációs Munkacsoportok megyénként, helyben gyűjtik a problémákat és próbálnak válaszolni. Ennek köszönhetően számos szabályozásbeli könnyítés a kamara javaslatára született meg, és épült bele gazdaságvédelmi intézkedésekbe - tudtuk meg a mai évértékelőn Berek Gábortól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől. 

A nehézségek ellenére viszont jó termésátlagokat produkáltak a somogyi termelők. Az őszi árpa, a repce és a napraforgó menniysége egyenesen kiváló volt és nőttek a felvásárlási árak is. A tavalyi év legnagyobb kihívását ugyanakkor a területalapú támogatások leadása jelentette. A határidő ugyanis az első hullám berobbanása után volt, így a gazdáknak és a falugazdászoknak alig két hetük maradt egy új rendszer felállítására és a pályázatok elkészítésére.

agrárkamara évértékelő


"Nagyon gyorsan kellett reagálnunk hiszen a kamarának az volt a feladata, hogy hiánytalanul, az egységes kérelem beadási időszak végéig minden gazdálkodó területalapú támogatási kérelme be legyen adva. Ahhoz, hogy ezt tudjuk teljesíteni nagyon gyorsan fel kellett készülnünk, és a kamara igen gyorsan lépett mindenféle védőeszköz beszerzésében jeleskedtünk. A falugazdász kollegáinkat elláttuk a különböző eszközeinkkel, maszk, plexi, kesztyű, fertőtlenítő, tájékoztató tábla, satöbbi, és azon dolgoztunk mindannyian, hogy az április-május hónapban tudjunk beadni minden egységes kérelmet" - mondta el az évértékelőn Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója.

A mai sajtótájékoztatóján szó esett az új agráradózási szabályokról, az idei pályázatokról, a szakképzés helyzetéről és a generációváltásról is. Mindezekről a témákról hosszabb összeállítást februárban újrainduló Héthatár magazinunkban láthatnak majd.

Címkék: évérétkelő, gazdálkodók, agrárkamara, Somogy, kaposvár, gazdaság