A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium január 1-jétől újabb termékköröknél teszi kötelezővé a származási információk jelölését, a jövőben már a nem előre csomagolt tojást is zászlóval kell ellátni - írja az MTI az Agrárminisztérium közleménye alapján.

A nem előrecsomagolt élelmiszereknél az utóbbi egy évben folyamatosan bővült azoknak a termékeknek a köre, amelyeknél az értékesítés helyén jól láthatóan fel kell tüntetni a származási ország nevét, bizonyos esetekben pedig a zászlóját is. A jogszabály-módosítást minden esetben az érintett szakmai szervezetek kezdeményezték az Agrárminisztériumnál.

Mint ismert a tojások esetében mind a dobozos, mind a nem előrecsomagolt termék esetében a tojáshéjon fel kell tüntetni az ISO országkódot tartalmazó termelői kódot, amely a származási információkat tartalmazza, de nem túl szembetűnő módon.

Január 1-jétől viszont az ömlesztett formában értékesített tojások esetében, a származási országot szövegesen is fel kell tüntetni a termék közelében, illetve az ország zászlaját is kötelező megjeleníteni az eladás helyén.

A jelölés kiterjesztésével a vásárlók lényegesen könnyebben tudnak majd tájékozódni a termék származásával kapcsolatban, és ezzel a hazai termelők pozíciója is megerősödhet a piacon.

hús zászló

A zászlós jelölés egyébként nem újdonság. A hentesüzletekben már találkozhatunk ilyen jelöléssel, ahol a különböző húsok származási helyeit tüntetik fel, de a zöldségféléknél is fel kell tüntetni már kis zászlócskákat.

Címkék: származási hely, zászló, tojás, gazdaság