A közelműltban elkezdődött a karácsonyi fenyők kivágása Csurgó környékén. Halomban állnak a szebbnél-szebb luc, nordmann és ezüstfenyők. Az időjárás eddig kedvezett a termesztőknek, a koronavírus-járvány azonban nem. Kiszámíthatatlanná tette ugyanis a piacot.

- Nem lehet tudni, hogy elég lesz-e a fa, sok lesz vagy kevés. Óvatosabbak a kereskedők. Kisebb mennyiségeket vásárolnak és ez azt eredményezheti, hogy éppen lehet, hogy elfogy az a méret vagy az fajta amit szeretnének - tudtuk meg a FenyőFarm Kft. társtulajdonosától.

Szabó István szerint az árak egyelőre a tavalyihoz hasonlóak, de ha hiány lesz valamelyik fafajból, akkor jelentősen megemelkedhetnek.

null

Egy másik farmon leginkább nordmann fenyőt termesztenek, mert arra van kereslet. Az őstermelő bízik az idei szezonban.

- Amit szerettünk volna, azt eddig eladtuk. Árváltozás nálunk nem lesz, évek óta ezek az áraink vannak - tette hozzá Szemetkovszkaja Szabina, fenyőtermesztő őstermelő.

A somogyi karácsonyfából nemcsak az ország minden pontjára, de még Olaszországba, Horvátországba és Szlovákiába is jut. Igaz a járvány miatt most a külhoni értékesítés is nehézkesebb.

Címkék: fenyő, karácsony, somogy, gazdaság