Még a fagyos időjárás beállta előtt fokozott figyelmet kell fordítani a kerti csapok, szabadon lévő vízvezetékek és vízórák megóvására.

A feledékenység több ezer forintos kárt is okozhat. A vízszolgáltató munkatársai telente sok ilyen esettel találkoznak, ezért még időben felhívják a figyelmet a a rendszerek víztelenítésére.

A KAVÍZ Kft. az alábbi közleményt adta ki hétfőn.

Az ingatlanok vízfogyasztását mérő vízórák a törvényi előírásoknak megfelelően a fogyasztók kezelésében állnak. A vízmérő órák fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodni. A vízóra aknákban elhelyezett mérőórák védettek az elfagyástól, ha a vízmérő óra akna rendelkezik a szabványnak megfelelő, jól záródó fedlappal, a mérőóra minimum 90 cm mélységben került beépítésre és a felhasználó gondoskodott a vízmérő és szerelvényei hőszigeteléséről: ez akár egy már nem használt takaróval, vagy télikabáttal is megoldható. Amennyiben ezek a feltételek nem állnak fent, akkor egy tartósan hideg időszak alatt a vízmérő órák elfagyhatnak. Ugyanilyen probléma vetődik fel abban az esetben, amennyiben a vízóra alagsori pincében üzemel és a helyiség ablakai nem záródnak megfelelően. Az elfagyott vízmérő cseréjének költsége a fogyasztókat terheli, ez NÁ13 mérő esetén jelenleg bruttó 42.240 Ft.

A téli időszak bekövetkezése előtt szükséges azoknak a vízvételezési helyeknek a víztelenítése is, amelyek a hideg következtében elfagyhatnak, ilyenek például a kerti locsolócsapok, öntözőrendszerek. A víztelenítést célszerű a téli időszak beállta előtt elvégezni, mely szintén az ingatlan tulajdonosának feladata.

Javasoljuk, hogy az elkövetkezendő időszakban ezeket a feladatokat minden érintett fogyasztónk végezze el, annak érdekében, hogy a vízórák illetve a külső fogyasztóhelyek elfagyását megakadályozzák.

Címkék: vízóra, kavíz, tél, gazdaság