Hatékony eszköznek tartja a hitelfizetési moratóriumot a Bankszövetség, mert azonnali segítséget nyújthat a járványhelyzet miatt a munkahelyüket elvesztő ügyfeleknek és azoknak is, akiknek jelentősen csökkent a bevételük.

Becsei András, a Bankszövetség elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában elmondta, ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy az ügyfelek tovább fizessék hitelszerződéseiket az eredeti ütemezés szerint.

Aki nem szeretne a moratóriummal élni, az négyféleképpen nyilatkozhat erről: az internetes banki felületen, a banki honlapon, telefonon az ügyfélszolgálatoknál és személyesen a bankfiókokban - mondta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevélben szólították fel a hitelező és pénzforgalmi intézményeket, hogy üzleti és monitoring folyamataik megerősítésével készüljenek fel a törlesztési moratórium lezárultát követő időszakra.

A jegybank szerint olyan finanszírozási konstrukciókat, fizetési ajánlatokat is szükséges kialakítaniuk, amelyekkel orvosolni tudják majd adósaik esetlegesen felmerülő fizetési nehézségeit. Az MNB szerint nem fogadható el, ha automatikusan rontanák egy ügyfél minősítését, amiért igénybe veszi a törlesztési moratóriumot.

Az adósokat havonta tájékoztatni kell a moratórium alatt hitelük kapcsán keletkező tőke-, kamat- és díjfizetés mértékéről is. A moratórium lejártával pedig a hitelnyújtóknak az adósokkal egyeztetve kell ütemezni a meg nem fizetett kamatok, díjak teljesítését.

A jegybank elvárja, hogy a hitelező intézmények a moratórium alatt ne emeljék meg díjaikat, jutalékaikat azoknál a bankszámlacsomagoknál, hiteleknél, amelyeknél ezek mértéke az ügyfél bankszámlájára érkező havi utalások összegétől függ.

További elvárás, hogy a hitelnyújtó intézmények dolgozzanak ki fizetéskönnyítő konstrukciókat az arra rászoruló ügyfeleknek, és ezekről közérthetően, személyre szólóan tájékoztassák is őket. Tanúsítsanak együttműködő magatartást a szerződések módosítására vonatkozó, megalapozott ügyfélkérelmek elbírálásánál.

(forrás: MTI)

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: törlesztés, moratórium, pénzintézet, kölcsön, ügyfél, hitel, bank, gazdaság