Ellenszavazat nélkül fogadta el Kaposvár klímastratégiáját a város képviselő-testülete a februári közgyűlésen. Ennek egyik hangsúlyos eleme a károsanyagkibocsátás további csökkentése és az energiahatékonyság-, illetve függetlenség további növelése.

"A célunk az, hogy 2030-ra Kaposvár a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érje el, ez pedig az energiahordozók váltásában jelenik majd meg, legfőképp a megújuló energiák részarányának a növelésében." - mondta Szita Károly polgármester egy pénteki, a Cseri úti busztelephelyen megtartott sajtótájékoztatón, majd hozzátette: "a somogyi megyeszékhely már eddig is több példaértékű kezdeményezést jegyez az országban és e tekintetben továbbra is szeretne az élen állni".

A város utcákat, tereket zárt le a autók elől, évről-évre bővülnek a kerékpáros közlekedés lehetőségei. Ma már gázüzemű a teljes városi buszflotta és egyre több közintézmény, illetve társasház tetejére kerül napelem. Az épületek energetikai korszerűsítése is folyamatos, akárcsak a fásítási program, vagy az illegális szemétlerakás és égetés elleni egyre határozottabb fellépés. A közvilágítás is energiatakarékos, a szelektív hulladékgyűjtés rendszere is bevált és hamarosan átadják az új szennyvíztelepet is.

Mindezeknek a fejlesztéseknek azonban nemcsak a környezetvédelem a célja, hanem az is, hogy a somogyi megyeszékhely továbbra is az egyik legolcsóbb város maradjon - fogalmazott Kaposvár polgármestere, Szita Károly: "Úgy kell klímatudatosnak lennünk, olyan klímavédelmi intézkedéseket kell tennünk, olyan új energiastruktúrát kell kielégítenünk, amely továbbra is biztosítani tudja - az ellátás biztonsága mellett - az ország egyik legolcsóbb árait. Úgy nem lehet klímát fejleszteni, hogy elkérem az árát mástól. Nekünk azt kell tudnunk biztosítani az új stratégiánkkal, hogy a klímatudatosság úgy valósuljon meg, hogy közben a gazdasági növekedésünket is biztosítjuk saját erőből, kímélve a város polgárainak pénztárcáját - ezt garantáltuk!"

Kaposváron az idén is számos környezetbarát fejlesztés várható: a tervek szerint ebben az évben megérkeznek a város elektromos buszai és majdnem 700 millió forintból újabb 13 kilométer kerékpárút is épül a somogyi megyeszékhelyen.

Címkék: klímastratégia, hatékony, közüzem, olcsó, díj, éghajlat, energia, Kaposvár, gazdaság