A minél zöldebb város megteremtése nemcsak álom Kaposváron, hiszen az önkormányzat már számos olyan környezetbarát beruházást indított el, amelynek célja a város energiafüggőségének csökkentése. Ezt a célt szolgálja az intézmények energetikai korszerűsítése is. A Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben is hamarosan megkezdődnek a munkálatok. A 354,79 millió forintos beruházásra az Európai Unió 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást nyújt.

A fejlesztés keretében megvalósul az épületek komplex energetikai korszerűsítése, melynek keretében hőszigetelést, nyílászárócserét hajtanak végre, korszerűsítik a gépészeti rendszert, a központi szellőzőrendszereket és a világítástechnikát, valamint napelemes rendszert is telepítenek.

Mindezzel nemcsak az energiafelhasználás lesz hatékonyabb, hanem pénzügyi megtakarítást is hoz az intézményeknek. A megújuló energiahordozó használata pedig hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez és az energiaimport-függőség csökkentéséhez. A beruházás a környezet tehermentesítését szolgálja, hiszen a felhasznált energia mennyiségének csökkenése és a megújuló energiatermelés a CO2 és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését eredményezi.

A projekt szemléletformáló ereje által az intézmények használói is nyitottabbá válnak a megújuló energia felhasználására, hiszen közvetlen környezetükben tapasztalhatják meg annak működését, előnyeit. A hosszú távú cél a Kaposváron élők életminőségének javítása, a település vonzóbbá tétele olyan, a fenntarthatóság növelését és az egész életen át tartó tanulást elősegítő fejlesztések által, melyek a helyi szükségletek mértékéhez igazítva tényleges közösségi jellegű funkciókkal és használattal bírnak.

„A kaposvári Bárczi Gusztáv Iskola energetikai korszerűsítése” elnevezésű, TOP-6.5.1-15-KA1-2016-00002 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: gyógypedagógia, Bárczi, fejleszt, zöld, energia, gazdaság